Aleksandar Čotrić u Mitrovici i Gračanici

Jedan od najznačajnjih srpskih aforističara i satiričara Aleksandar Čotrić krajem nedelje biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici i Doma kulture u Gračanici.

Podeli ovaj članak sa:
 • Aleksandar Čotrić (Foto in4s.net)

Razgovor sa Čotrićem u "Akvarijusu" 28. februara od 20 časova vodiće pisac i književni kritičar Aleksandar Dunđerin i pesnik i predsednik Književnog društva Kosova i Metohije Novica Sovrlić.

Aleksandar Ćotrić će gostovati i u Domu kulture "Gračanica", u petak, 01. marta u 12 časova.

Ulaz je slobodan.

Aleksandar Čotrić je rođen 25. septembra 1966. godine u Loznici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu. Od 1984. godine objavljuje aforizme u novinama i časopisima. Humorističko-satirične priče piše i objavljuje od 2003. godine. Pisao je u "Srpskoj reči" od 1992. do 2005. godine satiričnu kolumnu "Peta kolona".

Njegovi aforizmi, priče i pesme prevođeni su na engleski, poljski, nemački, francuski, slovenački, mađarski, rumunski, španski, makedonski, ruski, albanski, slovački, češki, švedski, bugarski, rusinski, italijanski, portugalski, katalonski, jermenski, grčki, baskijski, turski i arapski jezik.

Zastupljen je u antologijima i zbornicima srpske, balkanske i svetske satire, koji su objavljivani u Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Italiji, Nemačkoj, Austriji, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama.

Aforizmi za decu Aleksandra Čotrića uvršteni su u čitanke koje se koriste u osnovnim školama u Republici Srbiji.

Član je Udruženja književnika Srbije i član je Komisije za prijem članova UKS. Zamenik je predsednika Beogradskog aforističarskog kruga i član je Upravnog odbora ovog udruženja. Predsednik je Skupštine Fonda "Radoje Domanović". Član je Moskovskog kluba aforistike, sa sedištem u Moskvi, u Ruskoj Federaciji.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada u zemlji i u inostranstvu.

Poslanik je u Narodnoj skupštini Republike Srbije u gotovo svim mandatima od 1994. godine do danas. Bio je član Gradske vlade Beograda zadužen za informisanje od 1997. do 2000. godine, kada je vršio i funkciju predsednika Upravnog odbora Televizije Studio B.

Predsednik je delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja. Od 2018. godine predsednik je Radne grupe ISP za ljudska prava. Član je Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije i Odbora za Kosovo i Metohiju. Zamenik je člana Odbora za kulturu i informisanje. Predsednik je Poslaničke grupe prijateljstva sa Jermenijom.

Živi i radi u Beogradu.

Ostale vesti

 • Književni okršaj za hrabre pesnike

  Književni okršaj za hrabre pesnike

  Galerija „Akvarijus“ u severnom delu Kosovske  Mitrovice poznato je mesto na kome se okupljaju umetnici. Oni koji umetnost prate večeras će moći da uživaju u književnom okršaju.

 • Ulična poezija

  Ulična poezija

  Učenici Građevinsko-saobraćajne škole i njihova profesorka srpskog jezika, Marija Кaradžić danas su na ulicama Gračanice, povodom Svetskog dana poezije, recitovali stihove i prolaznicima  delili prigodne poklone.

 • Gračanica: Svetski dan pozorišta za decu

  Gračanica: Svetski dan pozorišta za decu

  Povodom Svetskog dana pozorišta za decu u Domu kulture u Gračanici će danas biti prikazan dokumentarni film “Isoland” autorke Nikoline Spasić. Projekciju filma će pratiti tribina „Glumac u Pozorištu za decu“.

 • Slovo o jeziku: govor Sirinićke župe

  Slovo o jeziku: govor Sirinićke župe

  Sirinićka župa je, uz Sredačku župu, Goru, Opolje i Prizrenski Podgor, jedna od župa u okolini Prizrena. Nalazi se u kotlini gornjeg toka reke Lepenac, severoistočno od Šar planine. Specifična je po mnogo čemu, između ostalog, i po govoru.

 • ’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja

  ’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja

  Ansambl NPP-a uz podršku kolega iz Niša otpočeo je sa radom na predstavi "Ivkova slava" koja će premijerno biti izvedena u Gračanici 08. maja. Reditelj Bojan Stojčetović najavljuje scensko izmeštanje čuvenog komada Stevana Sremca na Kosovo i Metohiju.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane