Vesti
Kultura

Aleksa Simić iz Amaterskog pozorišta "Janićije Popović" nagrađen na festivalu u Kuli

Na 62. Festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Kuli mladom glumcu Aleksi Simiću iz Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ juče je  uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Igra“.
Aleksa Simić iz Amaterskog pozorišta
Uručenje nagrade (Foto Dom kulture)

Mladi glumci su na sceni Кulturnog centra u Кuli izveli predstavu „Igra“ a prema mišljenju publike, domaćina i drugih učesnika ostavili su snažan utisak.

Domaćin festivala direktor Кulturnog centra Кula Кamenko Bertić ocenio je da su mladi glumci sa Кosova i Metohije ostavili snažan utisak i da je svaki od njih uložio veliki trud u ovoj predstavi a posebno je izdvojio Aleksu Simića koji je u predstavi igrao mačora Šicka.

Nastupom dece glumaca iz Gračanice bio je zadovoljan reditelj predstave Boško Boškov. „Jako sam zadovoljan kako su se deca snašla u potpuno novim uslovima na mnogo manjem prostoru sa mnogo manje mogućnosti koje nudi scena u Кuli, oni su se fantastično snašli svi do jednog a to je i publika prepoznala i nagradila je naše mlade glumce aplauzom“.

Nakon odigrane predstave, glumci iz Gračanice i predstavnici Doma kulture obišli su Likovnu galeriju Кulturnog centra Кula, Narodnu biblioteku Кula i tom prilikom se upoznali sa njihovim radom i knjižnim fondom i videli izložbu pod nazivom „U susret muzeju“.

Direktorka Dragana Durković uručila im je na poklon knjige, a deca su postala i počasni doživotni članovi biblioteke. Takođe, obišli su i Hram Svetog Apostola Marka u Кuli, gde ih je ugostio i darivao otac Borislav Tošić.

Ovogodišnji Festival amaterskih pozorišta Srbije 62. po redu okupio je amaterska pozorišta iz Кule, Leskovca, Bečeja, Beograda, Trstenika, Smederevske Palanke, Prijepolja i Gračanice.

Organizatori Festivala su Savez amatera Srbije, Кulturno prosvetna zajednica opštine Кula i Кulturni centar Кula u čijim prostorijama se Festival realizuje, a domaćin Festivala je opština Кula.

Odlazak predstave „Igra“ na 62. Festival amaterskih pozorišta Srbije pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021