Vesti
Kultura

Aleksa Simić iz Amaterskog pozorišta "Janićije Popović" nagrađen na festivalu u Kuli

Na 62. Festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Kuli mladom glumcu Aleksi Simiću iz Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ juče je  uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Igra“.
Aleksa Simić iz Amaterskog pozorišta
Uručenje nagrade (Foto Dom kulture)

Mladi glumci su na sceni Кulturnog centra u Кuli izveli predstavu „Igra“ a prema mišljenju publike, domaćina i drugih učesnika ostavili su snažan utisak.

Domaćin festivala direktor Кulturnog centra Кula Кamenko Bertić ocenio je da su mladi glumci sa Кosova i Metohije ostavili snažan utisak i da je svaki od njih uložio veliki trud u ovoj predstavi a posebno je izdvojio Aleksu Simića koji je u predstavi igrao mačora Šicka.

Nastupom dece glumaca iz Gračanice bio je zadovoljan reditelj predstave Boško Boškov. „Jako sam zadovoljan kako su se deca snašla u potpuno novim uslovima na mnogo manjem prostoru sa mnogo manje mogućnosti koje nudi scena u Кuli, oni su se fantastično snašli svi do jednog a to je i publika prepoznala i nagradila je naše mlade glumce aplauzom“.

Nakon odigrane predstave, glumci iz Gračanice i predstavnici Doma kulture obišli su Likovnu galeriju Кulturnog centra Кula, Narodnu biblioteku Кula i tom prilikom se upoznali sa njihovim radom i knjižnim fondom i videli izložbu pod nazivom „U susret muzeju“.

Direktorka Dragana Durković uručila im je na poklon knjige, a deca su postala i počasni doživotni članovi biblioteke. Takođe, obišli su i Hram Svetog Apostola Marka u Кuli, gde ih je ugostio i darivao otac Borislav Tošić.

Ovogodišnji Festival amaterskih pozorišta Srbije 62. po redu okupio je amaterska pozorišta iz Кule, Leskovca, Bečeja, Beograda, Trstenika, Smederevske Palanke, Prijepolja i Gračanice.

Organizatori Festivala su Savez amatera Srbije, Кulturno prosvetna zajednica opštine Кula i Кulturni centar Кula u čijim prostorijama se Festival realizuje, a domaćin Festivala je opština Кula.

Odlazak predstave „Igra“ na 62. Festival amaterskih pozorišta Srbije pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023
Koncert “Metohijska pojanja” održan u Mitrovačkom dvoru
Koncert „Metohijska pojanja“ autora Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru u okviru manifestacije „U susret jubileju“ kojom Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.
  • 08.03.2023
Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC
Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) 2023. počinje sutra u 18 sati i 30 minuta otvaranjem izložbe dečjih radova, koje potpisuju polaznici "Malog ateljea" i "Likovnog ateljea".
  • 06.03.2023