"Ako se probudiš ili kao da je važno": Intimna porodična drama, dug aplauz i suze

U Gračanici je sinoć premijerno odigrana predstava "Ako se probudiš, ili kao da je važno". "Ovom predstavom smo potvrdili da postoji nešto što se zove intimna umetnost", kazao je nakon predstave reditelj Nenad Todorović.

Podeli ovaj članak sa:
  • Detalj sa predstave (Foto Kim)

Predstava „Ako se probudiš ili kao da je važno“ rađena je po tekstu Isidore Milosavljević, a u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i Leskovačkog pozorišta. Reč je o porodičnoj drami, narušenim bračnim odnosima, odrastanju u nezdravoj atmosferi i patnji. Ova nagrađivana predstava je svoju premijeru imala u Leskovcu, da bi sinoć i publika u Gračanici uživala, pomno prateći radnju jednočasovne drame. Duboka priča o tragediji jedne porodice kod pojedinih gledalaca izazvala je suze.

Glumci Maja Janković, Ivan Janković, Filip Radivojević, Nataša Stanković, Maja Jovanović i Nađa Tomić su nakon izvođenja nagrađeni dugim i gromoglasnim aplauzom.

Reditelj Nenad Todorović kazao je da je iznenađen i srećan što se ova predstava zapravo bavila nečim što je, kako je rekao, odavno već evropska vrednost, "a to je vrednost pozorišta koje se bavi duboko intimnim problemima".

"Živimo u duboko ispolitizovanom društvu, a večeras smo se radovali i tugovali sa predstvom i komadom koji se bavi duboko intimnim stvarima i time smo potvrdili, ne kao pozorište, već kao individualci umetnici, da postoji nešto što se zove intimna umetnost", kazao je Todorović.

Glumac Leskovačkog Narodnog pozorišta Ivan Janković je nakon predstave kazao da mu je bilo zadovoljstvo da radi sa Todorovićem.

"Trudili smo se da dosegenmo neku vrstu savremenog teatra, mi smo dosta pričali dok smo radili predstavu i dosta smo pominjali nemački tetar, teatar sa što manje teksta i što više emocija. Mi smo remijeru predstave igrali u Leskovcu, i predstava je dobila nagradu stručnog novinarskog žirija za najbolji tekst. Tema je univerzalna, zdrava porodica je osnovna ćelija društva. Predstava je prihvaćena odlično", kazao je Janković.

Glumica Maja Jovanović u predstavi igra psihološkinju. Kaže da je priča veoma zbiljna i osetljiva.

“Uloga je takva kakva jeste. Ona je malo drugačija u stvarnosti, mada i sa iluzijom koju smo dali u predstvi verovatno se poklapa sa ljudima koji rade na tim poslovima. Što se tiče predstave verujem da ste iznenađeni da ste ostali bez daha, priča je vrlo ozbiljna i osetljiva”, rekla je Jovanovićeva.

Na Festivalu mladih pozorišnih stvaralaca "Metamorfoza" u Leskovcu, scenaristkinja Isidora Milosavljević dobila je nagradu stručnog žirija i nagradu novinara. 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane