Vesti
Kultura

Akademija u čast prosvetitelja: Sveti Sava neprolazna vrednost

U Domu kulture "Gračanica" danas je održana svečana Svetosavska akademija. U okviru programa dodeljena su priznanja “Đorđe Lekić“ istaknutim prosvetnim radnicima i institucijama i “Čitalačko slovo“ najaktivnijim čitaocima Narodne biblioteke u Gračanici.

Akademija u čast prosvetitelja: Sveti Sava neprolazna vrednost
Deo kulturno-umetnučkog programa (Foto Kim)

Svečana akademija otvorena je himnom Svetom Savi koju je izveo hor muzičke škole “Stevan Mokranjac“.

Besedu o Svetom Savi govorila je Brankica Kostić, direktorka Narodne biblioteke u Gračanici.

“A ko je princ Rastko potonji Sveti Sava? On je, kako ga Sveti Vladika Nikolaj i Justin Popović nazivaju, večni srpski arhiepiskop. U vreme kada je evropska civilizacija bila u povoju, svetosavska Srbija je krupnim koracima stremila ka najvišim vrednostima Hrišćanstva, a putovođa je bio i do dana današnjeg ostao Sveti Sava neimar naše suštine, graditelj istorije i svih budućih stremljnja. On je bio i ostao neprolazna vrednost našeg postojanja, naše vere i tradicije”, rekla je Brankica Kostić.

Ove godine, žiri u sastavu prof. dr Pavle Vasić, prof. dr Miroslav Popović i književnik Ratko Popović, odlučio je da priznanja dodeli Osnovnoj školi "Svetozar Marković" iz Velike Hoče i Oliveri Radić, uglednoj prosvetnoj radnici i novinarki iz Orahovca.

“Želim da se zahvalim Kulturno-prosvetnoj zajednici Kosova i Metohije što je i mene uvrstila u red sa do sada nagrađenim delatnicima da dobije m priznanje i plaketu prof, dr Đorđa Lekića. Naročito mi je drago da ovu plaketu primamo istovremeno ja kao profesor Gimnazije u Orahovcu, jedine srednje škole na srpskom jeziku koja je opstala posle 1999. godine u prizrenskom kraju i Osnovna škola Svetozar Marković iz Velike Hoče u kojoj sam naučila prva slova i stekla osnovno obrazovanje”, rekla je Olivera Radić.

“Želim da se kao direktor Osnovne škole Svetozar Marković iz Velike Hoče zahvalim na uručenoj plaketi sa imenom prof. dr Đorđa Lekića i da sa vama na ovoj svetosavskoj akademiji podelim deo istorije naše škole sa njom i deo istorije našeg sela čuvenog po svetiteljima i po vinu. Prvi pisani tragovi o Velikoj Hoči nas vode u vreme Svetog Save kada je u darovnoj povelji Hilandaru Sveti Simeon Nemanja, darivao obe “oče” u Prizrenu”, kazao je Marko Spasić za RTV Kim.

Priznanja je nagrađenima uručio Srđan Popović, načelnik Kosovskog upravnog okruga.

Za najaktivnije čitaoce biblioteke proglašeni su Sara Đorđević učenica Osnovne škole Kralj Milutin, Milica Stojković student Filozovskog fakulteta iz Gračanice i Dušan Kapetanović student Teološkog fakulteta iz Gračanice.

U delu kulturno-umetničkog programa publici su se predstavili učenici muzičke škole "Stevan Mokranjac", Pavlina Radovanović iz Orahovca i Ansambl narodnih igara i pesama “Venac” iz Gračanice.

Akademiju je organizovala Kulturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije, a pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Akademija se održala uz poštovanje svih epidemioloških mera preporučenih od kriznog štaba Opštine Gračanica.

 

 Ostale vesti

Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023

Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" po tekstu Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića, biće izvedena u četvrtak 30.3. od 12.30 u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku.

  • 27.03.2023
„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023