Vesti
Kultura

Akademija u čast prosvetitelja: Sveti Sava neprolazna vrednost

U Domu kulture "Gračanica" danas je održana svečana Svetosavska akademija. U okviru programa dodeljena su priznanja “Đorđe Lekić“ istaknutim prosvetnim radnicima i institucijama i “Čitalačko slovo“ najaktivnijim čitaocima Narodne biblioteke u Gračanici.

Akademija u čast prosvetitelja: Sveti Sava neprolazna vrednost
Deo kulturno-umetnučkog programa (Foto Kim)

Svečana akademija otvorena je himnom Svetom Savi koju je izveo hor muzičke škole “Stevan Mokranjac“.

Besedu o Svetom Savi govorila je Brankica Kostić, direktorka Narodne biblioteke u Gračanici.

“A ko je princ Rastko potonji Sveti Sava? On je, kako ga Sveti Vladika Nikolaj i Justin Popović nazivaju, večni srpski arhiepiskop. U vreme kada je evropska civilizacija bila u povoju, svetosavska Srbija je krupnim koracima stremila ka najvišim vrednostima Hrišćanstva, a putovođa je bio i do dana današnjeg ostao Sveti Sava neimar naše suštine, graditelj istorije i svih budućih stremljnja. On je bio i ostao neprolazna vrednost našeg postojanja, naše vere i tradicije”, rekla je Brankica Kostić.

Ove godine, žiri u sastavu prof. dr Pavle Vasić, prof. dr Miroslav Popović i književnik Ratko Popović, odlučio je da priznanja dodeli Osnovnoj školi "Svetozar Marković" iz Velike Hoče i Oliveri Radić, uglednoj prosvetnoj radnici i novinarki iz Orahovca.

“Želim da se zahvalim Kulturno-prosvetnoj zajednici Kosova i Metohije što je i mene uvrstila u red sa do sada nagrađenim delatnicima da dobije m priznanje i plaketu prof, dr Đorđa Lekića. Naročito mi je drago da ovu plaketu primamo istovremeno ja kao profesor Gimnazije u Orahovcu, jedine srednje škole na srpskom jeziku koja je opstala posle 1999. godine u prizrenskom kraju i Osnovna škola Svetozar Marković iz Velike Hoče u kojoj sam naučila prva slova i stekla osnovno obrazovanje”, rekla je Olivera Radić.

“Želim da se kao direktor Osnovne škole Svetozar Marković iz Velike Hoče zahvalim na uručenoj plaketi sa imenom prof. dr Đorđa Lekića i da sa vama na ovoj svetosavskoj akademiji podelim deo istorije naše škole sa njom i deo istorije našeg sela čuvenog po svetiteljima i po vinu. Prvi pisani tragovi o Velikoj Hoči nas vode u vreme Svetog Save kada je u darovnoj povelji Hilandaru Sveti Simeon Nemanja, darivao obe “oče” u Prizrenu”, kazao je Marko Spasić za RTV Kim.

Priznanja je nagrađenima uručio Srđan Popović, načelnik Kosovskog upravnog okruga.

Za najaktivnije čitaoce biblioteke proglašeni su Sara Đorđević učenica Osnovne škole Kralj Milutin, Milica Stojković student Filozovskog fakulteta iz Gračanice i Dušan Kapetanović student Teološkog fakulteta iz Gračanice.

U delu kulturno-umetničkog programa publici su se predstavili učenici muzičke škole "Stevan Mokranjac", Pavlina Radovanović iz Orahovca i Ansambl narodnih igara i pesama “Venac” iz Gračanice.

Akademiju je organizovala Kulturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije, a pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Akademija se održala uz poštovanje svih epidemioloških mera preporučenih od kriznog štaba Opštine Gračanica.

 

 Ostale vesti

Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022
Srbija u finalu Eurosonga
Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta plasirala se u finale "Pesme Evrovizije" u Torinu. U finale su se plasirali predstavnici Belgije, Azerbejdžana, Finske, Australije, Estonije, Rumunije, Poljske, Švedske i Češke. Tokom izvođenja, cela dvorana „Pala Olimpiko” tapšala je uz taktove pesme In corpore sano predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte.
  • 13.05.2022
Rakić: Džez i bluz festival početkom juna
Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u Kosovskoj Mitrovici u junu.
  • 12.05.2022
Muzički i likovni program za decu u Velikoj Hoči
Velika Hoča će predstojećeg vikenda, 13. i 14. maja, ugostiti muzičare i likovne umetnike.
  • 12.05.2022
Sterijini ’’Ajduci’’ u novom ruhu
Gračanička publika imala je priliku da sinoć konačno pogleda izvođenje predstave "Ajduci", nastale  po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Anđelke Nikolić. "Paralela sa sadašnjicom može svakako da se povuče", rekao je glumac Nebojša Đorđević.
  • 11.05.2022