Browsing: Kultura

Dečja predstava „Zmajovini pangalozi“ po tekstu Ivane Dimić, a u režiji Igora Damnjanovića, obećava uzbudljiv prikaz školskih dana, vaspitavanja i odrastanja učenika u Srbiji s kraja XIX veka. Premijera u Domu kulture u Gračanici je zakazana za sutra (utorak, 27. februar) u 11.00 časova.

U Galeriji umetnosti Priština, akademski vajar Branislav Ristić iz Štrpca priredio je svoju treću samostalnu izložbu pod nazivom ‘Zagrljaj’. Ovaj umetnik, koji je već stekao priznanje kroz mnogobrojne kolektivne izložbe, izrazio je svoju umetnost kroz apstraktnu formu koja prenosi težinu materijala uz igru i toplinu.

Sinoć je u Orahovcu održan književno scenski čas sa glumcem Petrom Božovićem. Sala u Parohijakom domu je bila mala da primi sve koji su želeli da pozdrave glumca i da čuju misli Svetog vladike Nikolaja Velimirovića.

„Ovde dođite da vidite odakle ste, pa ćete sa tim osećanjem imati jedan čvršći stav u odnosu na druge kada budete pričali sa njima“, kazao je čuveni srpski filmski, pozorišni i televizijski glumac Petar Božović nakon što je govorio misli Svetog Nikolaja Velimirovića i Njegoševu „Luču mikrokozmu“, ali i tekstove Matije Bećkovića u Domu kulture u Gračanici.

Narodno pozorište u Prištini (NPP) izvešće u ponedeljak 26. februara od 20.00 časova hit komediju „SumLjivo lice“ u režiji Milana Neškovića na matičnoj sceni u Gračanici. Sav prihod od prodatih karata biće namenjen za lečenje malog Luke Sekulića iz ovog mesta koji boluje od portne hipertenzije i trenutno se nalazi u bolnici za decu u Milanu.

Petar Božović će u Gračanici, Prizrenu, Goraždevcu, Osojanu i Zubinom Potoku od 20. do 24. februara govoriti misli Svetog Nikolaja Velimirovića i Njegoševu „Luču mikrokozmu“. Književno-scenske časove proslavljenog dramskog umetnika organizuje Dom kulture „Gračanica“.

U okviru ciklusa razgovora o savremenoj poeziji „Stihoterapija“ koji se održava u biblioteci „Filip Višnjić“ na Voždovcu u Beogradu je 8. februara gostovao pesnik Žarko Milenković.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine (sa privremenim sedištem u Gračanici) poziva sve zainteresovane od 16 do 25 godina da se prijave i pridruže njihovoj omladinskoj grupi.

U okviru projekta „Kažem ti da je tako“, mladi glumci sa teritorije opštine Gračanica uspeli su da u roku od deset dana spreme predstavu koja je ukazala na borbu protiv lažnih vesti i razvoj kritičkog mišljenja kao ključnog mehanizma u suprotstavljanju dezinformacijama.

Gračanička omladinska inicijativa je organizovala urnebesnu komediju u režiji Dragana Marjanovića pod nazivom “Zakasotina” koju će predstaviti Gračaničkoj publici u utorak, 23. januara 2024. godine u 19 časova.

Gitarski trio „Keni nije mrtav“, kojeg čine Mateja Đokić (gitara, vokali), Matija Pešić (bas, vokali) i Sava Tomić (bubanj, kontroler, semplped), nastupiće u mitrovičkom „Akvarijusu“ u petak, 26. januara 2024. godine.