Vesti

Kući: Za Prištinu prihvatljive pojedine srpske institucije

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući izjavio je da su za vlast u Prištini prihvatljive srpske institucije u oblasti zdravstva, obrazovanja i kulture, dok su pravosudne i bezbednosne institucije apsolutno neprihvatljive.
 • 16.11.2012
 • 01:24 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1121
Kući: Za Prištinu prihvatljive pojedine srpske institucije
Hajredin Kući (Foto KIM)

U izjavi za dnevnik "Expres", Kući objašnjava kako nema problema da se zdravstvene, obrazovne i kulturne institucije Srbije koje deluju na severu Kosova prilagode planu Martija Ahtisarija.

"Samo strukture koje predviđa plan Martija Ahtisarija mogu da se uključe u kosovski sistem i imaće ovlašćenja isključivo prema tom planu", kazao je Kući.
On je ponovio da bezbednosne i pravosudne strukture države Srbije koje deluju na Kosovu treba da se rasformiraju, jer, kako je naveo, ne mogu da se uključe u kosovski ustavno-pravni sistem.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo, Oliver Ivanović takođe smatra da institucije iz oblasti vaspitanja, obrazovanja, fakulteti, zdrastvene i socijalne strukture koje su van sistema Kosova treba da ostanu na severu, ali dodaje da to "trenutno nije moguće".

Prema njegovim rečima, sva ta pitanja biće razjašsnjena prilikom narednih susreta premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, dok, kako kaže, sporazumno treba razjasniti i pitanje pravosudnih organa, odnosno položaj suda i tužilaštva.

Prištinski dnevnik "Koha ditore" navodi danas da prištinske institucije raspolažu podacima da "država Srbija ima oko hiljadu pripadnika bezbednosnih snaga na teritoriji Kosova".

Izvor dnevnika blizak bezbednosnim strukturama Kosova navodi da pripadnike tih snaga finasira država Srbija, te nabraja da na severu deluju MUP Srbije, Civilna zaštita, BIA i VBA, ali i kriminalne grupe.

MUP Srbije na Kosovu ima oko 500 pripadnika koji su zvanično prijavljeni kao pripadnici ovih snaga u Kraljevu.

Civilna zaštita, koja je struktura Ministarstva odbrane Srbije, na severu ima 245 pripadnika.

List navodi i imena šefa operativaca BIA na Kosovu i VBA i najavljuje da će u nastavcima pisati i identifikovati sve rukovodioce i njihove zamenike, pripadnike bezbednosnih struktura Srbije koji deluju na Kosovu.

Dnevnik piše kako kriminalne grupe koje deluju na severu zemlje svoje delovanje koordinišu sa paralelnim opštinskim strukutrama, MUP-om i političkim liderima Srba na severu Kosova i predstavljaju opasnost za građane i strukture Kosova.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018