KPS: Kosovo - tranzitno područje za šverc droge

Kosovo predstavlja tranzitno područje za šverc droge sa istoka u zemlje zapadne Evrope, a tokom prošle godine na ovom području zaplenjeno je 96,8 kilograma marihuane, 33,1 kilogram heroina i 2,6 kilograma kokaina, navedeno je u izveštaju Kosovske policijske službe.

Podeli ovaj članak sa:
  • Kosovska policija (Foto vestionline.com)

U izveštaju se ističe da na Kosovu postoje polja "pod zasadima opojnih sredstava" i laboratorije za proizvodnju i preradu opojnih sredstava.

"Heroin na Kosovo i dalje prema zapadnim zemljama stiže iz Avganistana preko Turske, Bugarske i Makedonije, dok se marihuana na Kosovo prebacuje iz Crne Gore i Albanije", navodi KPS.

U izveštaju KPS-a se dodaje da izazov za policiju predstavlja čvrsta povezanost klanova i nedostatak tužilaca, koji bi se bavili isključivo sprečavanjem šverca droge.

Policija procenjuje da na Kosovu ima od 10.000 do 15.000 zavisnika, a da je u snabdevanje tržišta uključen veliki broj lica, među kojima ima i ljudi zaposlenih u kosovskoj carini i policiji.

"Droga se doprema autobusima, kamionima i drugim prevoznim sredstvima, a njenom dopremanju i ’rasturanju’ ide na ruku korupcija i mito, kome su zbog niskih primanja podložni i carinici i policajci", navedeno je u izveštaju.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane