Vesti

Kosovskomitrovački okrug traži procesuiranje vojnika KFOR-a

Članovi Saveta Kosovskomitrovačkog okruga zatražili su na sednici u Kosovskoj Mitrovici da zbog sukoba na severu Kosova budu procesuirani i vojnici Kfora, a ne samo Srbi koji su osumnjičeni za učešće u incidentima.
Kosovskomitrovački okrug traži procesuiranje vojnika KFOR-a
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva KIM)

Članovi Saveta su zatražili da sva "krivična dela počinjena na severu Kosova i Metohije budu rasvetljena u što kraćem roku, a izvršioci izvedeni pred lice pravde" bez obzira na nacionalnu pripadnost.

U saopštenju dostavljenom medijima, ocenjuje se da je "dosadašnja praksa pokazala da se pravda selektivno primenjuje" i da su hapšeni osumnjičeni Srbi, u slučajevima gde su "navodno oštećeni pripadnici međunarodnih misija i kosovski Albanci".

U saopštenju se navodi da je u sukobima sa vojnicima KFOR-a na Jarinju, Jagnjenici i u Rudaru "od prekomerne upotrebe sredstava prinude i vatrenog oružja" teže i lakše povređeno na stotine Srba, a da niko iz međunarodne zajednice i državnih organa Srbije nije preduzeo "adekvatne zakonske mere i pored činjenice da je više destina Srba bili i životno ugroženo".

Članovi Saveta, koga čine načelnik Kosovskomitrovačkog okruga i predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, izrazili su očekivanje da će državni organi Srbije u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom nastaviti sa istragama i pred sud izvesti i pripadnike KFOR-a koji su "upotrebom vatrenog oružja životno ugrozili Srbe koji su mirno protestovali".

Dodaje se da je "jedan broj građana nakon ranjavanja ostao sa trajnim invaliditetom".

Slavoljubu Joviću iz Kosovske Mitrovice juče je u Višem sudu u Kraljevu određen pritvor zbog pokušaja ubistva vojnika KFOR-a 1. Juna u selu Rudare. Tog dana je došlo do sukoba KFOR-a i Srba jer su vojnici uklonili barikadu. Ranjenih je bilo na obe strane.

Demokratska stranka Srbije je saopštila da su Jovića u Kosovskoj Mitrovici uhapsili pripadnici MUP-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018