Vesti

Kosovske vlasti dobile kopije matičnih knjiga

Misija EULEKS predala je danas kosovskim vlastima prvu overenu kopiju matičnih knjiga koju je dobila
od srpskih vlasti.
 • 20.12.2011
 • 01:08 h > 01:23 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2966
Kosovske vlasti dobile kopije matičnih knjiga
Kosovske vlasti dobile kopije matičnih knjiga

Zamenik šefa misije Euleks Endi Sparks danas je zamenici premijera Kosova, Editi Tahiri, predao prvu overenu kopiju matičnih knjiga, saopštila je misija Evropske unije.

Sparks je nakon toga rekao da je predaja prve kopije matičnih knjiga samo početak procesa i da postoji više od četrnaest hiljada originalnih matičnih knjiga koje će biti skenirane, kopirane i
overene.

Predata dokumenta, koja pokrivaju opštine Janjevo i Lipljan, sastoje se od izvoda iz matičnih knjiga rođenih.

„Ovo je dobar primer angažovanja EULEX-a u sprovođenje svih sporazuma koji su postignuti kroz dijalog između Prištine i Beograda, a kojim posreduje Brisel. Iako još mnoga toga treba da bude urađeno, ovaj proces napreduje, a EULEX, ubeđen u pozitivne rezultate, ohrabruje obe strane da nastave da rade“, kazao je Sparks.

EULEKS je ova dokumenta overio 6. decembra, kao deo sporazuma od 2. jula 2011. godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine kojim je posredovala EU.

Zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri rekla je nakon sastanka sa Sparksom da od Srbije očekuje još 14.076 matičnih knjiga. Ona je istakla da će ovo doprineti obogaćivanju podataka, ali da Kosovo ne odustaje od originalnih kniga. „Ovo je privremena mera, matične knjige ne pripadaju Republici Srbiji već Kosovu“.
Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017