Vesti

Kosovo spremno za razgovore sa Beogradom

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da će evropskim zvaničnicima preneti da je Kosovo spremno za nastavak dijaloga.
 • 22.09.2012
 • 23:52 h
 • izvor: Koha ditore
 • komentara:
 • pregleda: 928
Kosovo spremno za razgovore sa Beogradom
Foto Tanjug

Pozivajući se na neimenovane domaće i međunarodne izvore, prištinski dnevnik Koha ditore navodi da je Priština počela da radi na izradi strategije za taj dijalog, prema kojoj će bilo kakvo rešenje za sever biti u saglasnosti sa Ahtisarijevim planom i, kako navode, "uz istovremeno obezbeđivanje saglasnost da se Srbija ne suprostavi učlanjenju Kosova u UN".

"Kosovska strana je prema istim izvorima spremna da za građane severa prihvati i posebnu ulogu Euleksa i Kfora, ili drugih međunarodnih oblika prisustva za određeni vremenski period", piše dnevnik.

Na taj način, navode izvori, "kosovska strana neće odbaciti u principu plan koji je predstavljen premijeru Tačiju tokom sastanka koji je imao sa gospođom Ešton".

Koha piše i da je "kosovska strana našla formulu za konsenzus", sa izuzetkom pokreta Samoopredeljenje, što će omogućiti konsultacije između političkih stranaka. Sa tim će se saglasiti i DSK Ise Mustafe, nakon što je dobila uveravanja i objašnjenja "snažnih međunarodnih prijatelja Kosova", navodi list.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018