Vesti

Kosovo: Nezavisnost uz kontrolu NATO

Vojno prisustvo na Kosovu će trajati još pet do sedam godina, a možda i duže, izjavio je doskorašnji zamenik komandanta KFOR-a, austrijski brigadir Johan Luif, ocenivši da sever Kosova i dalje ostaje "bure baruta".
 • 11.09.2012
 • 19:17 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1086
Kosovo: Nezavisnost uz kontrolu NATO
(Foto arhiva KIM)

Luif je, u izjavi bečkom dnevniku "Kurir", rekao da je zvanična stopa nezaposlenosti na Kosovu 60 odsto, da ne postoji razvijena privreda, kao i da sever Kosova i dalje, "zbog spornih granica ka Srbiji, ostaje bure baruta".

Kada je reč o severu Kosova, Luif je kazao da je je u proteklih dvanaest meseci u sukobima sa demonstrantima povređeno oko 100 vojnika. Luif je naveo da uklanjanjem barikada KFOR mesecima pokušava da poveća svoj uticaj na severu i da je zbog toga "privukao gnev srpskih separatista".

Nemački general Folker Halbauer preuzeo je 7. septembra, od komandanta generala Erharda Drevsa, komandu nad međunarodnim mirovnim snagama na Kosovu. Halbauer je šesti nemački general koji je na čelu Kfora od stacioniranja međunarodnih snaga na Kosovu u junu 1999. godine.

Zamenik komandanta KFOR-a je sada brigadni general slovenačke vojske Bojan Pograjc.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018