Vesti

Kongresmeni pokazali razumevanje za Dačićevu ideju o KiM

Potpredsednik vlade Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa američkim kongresmenima Majklom Tarnerom i Dejnom Rorabaherom koji su "pokazali razumevanje" za njegovu ideju o "pravednom razgraničenju koje će omogućiti da se zadovolje srpski interesi na Kosovu i Metohiji", saopštio je MUP Srbije.
 • 02.02.2012
 • 00:56 h > 00:59 h
 • Beta
 • komentara:
 • pregleda: 655
Kongresmeni pokazali razumevanje za Dačićevu ideju o KiM
Foto Kurir

Dačić je, kako se navodi, kongresmenima rekao da je "Srbija zainteresovana za rešenje koje bi bilo u interesu i srpske i albanske strane  za kompromisno rešenje koje će trajno otkloniti osnove i razloge za sukob izmedju srpskog i albanskog naroda".

On je "ponovio stav da je rešenje u pravednom razgraničenju, koje će omogućiti da se zadovolje srpski interesi na Kosovu i Metohiji" i "ta ideja naišla je na razumevanje američkih kongresmena, posebno Rorabahera, koji se u američkoj javnosti zalaže za samostalan status srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u odnosu na takozvanu “prištinsku vlast’", dodaje se u saopštenju.

Kongresmeni su se složili da je za dalji razvoj stabilnosti u regionu bitno da se pronađe trajno rešenje za problem Kosova, a Dačić je istakao da to rešenje može biti trajno, samo ukoliko bude pravedno uz ocenu da "spremnost američkih kongresmena da lično doprinesu pronalaženju takvog rešenja za Srbiju predstavlja veliko ohrabrenje".

Dačić je rekao da takav stav američkih kongresmena "ukazuje da možda ima drugačijih tonova u američkoj administraciji, koja je do sada imala jedan potpuno odbijajući ton kada je reč o dijalogu na Kosovu - odnosno da je nezavisnost Kosova zadata i gotova stvar i da je u daljem toku političkog dijaloga ne treba postavljati kao temu".Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017