Vesti

Kišnica: Dve učionice, četiri razreda i 15 đaka

U Kišnici nadomak Gračanice ostalo je još nekoliko srpskih porodica koje su nakon ratnih dešavanja ostale na žive na periferiji sela. Deca iz ovog rudničkog naselja nastavu pohađaju na ulazu u Gračanicu u objektu sa dve učionice smeštenom u romskoj mahali.
 • 06.04.2013
 • 21:12 h > 21:56 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1409
Kišnica: Dve učionice, četiri razreda i 15 đaka
Đaci škole u Kišnici (Foto KIM)Vozovi ovuda ne prolaze i ne prevoze rudu do obližnje trepčine ispostave u Kišnici već 13 godina. Tik uz ovu prugu smeštena je škola gde nastavu u dva kombinovana odeljenja pohađa 15 učenika. Osam godina nastava je izvođena u kontejneru a onda su dobili ove prostorije.

„Priređujemo priredbe kako bi svu decu uključili u neke aktivnosti sa ciljem da se ne razliku od dece dole u Gračanici. Trudimo se na sve načine da njima udovoljimo da im ne bude dosadno“, kazala je za Radio KIM učiteljica  Bojana Sekulić.

Deci nedostaje društvo i prostor za igru jer se posle škole većina njih zatvara u kuće.

Direktor škole  „Kralj Milutin“ u Gračanici, u okviru koje radi istureno odeljenje u Kišnici, Gligorije Stojanović kaže da deca, uprkos teškim uslovima u kojima rade, postižu zavidne rezultate.

„Škola pokušava svojim materijalnim sredstvima, koja dobijamo od države Srbije toj deci poboljša uslove rada, mislim na opremu na nameštaj i na prateća nastavna sredstva“, rekao je Stojanović.

Iz kontejnera gde je posle rata osam godina izvođena nastava  škola u Kišnici iznedrila je nekoliko generacije od kojih većina sada nastavu pohađa u zgradi osnovne škole u Gračanici gde su osim osnovne smeštene i medicinska i srednja tehnička škola.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017