Vesti

Kipar: Ne priznajemo Kosovo, želimo Srbiju u EU

Za napredak Srbije na putu ka EU važno je da se postignuti sporazumi između Beograda i Prištine primene, kao i da Srbija ispuni uslove koje je Evropski savet postavio u decembru prošle godine, smatra ambasadorka Kipra u Srbiji Nasfika Krusti.
 • 01.10.2012
 • 22:09 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1610
Kipar: Ne priznajemo Kosovo, želimo Srbiju u EU
(Foto balkans.aljazeera.net)

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog predanosti kojom Srbija ide na putu evropskih integracija, dodajući da je proces proširenja EU jedan od prioriteta predsedavanja Kipra.

Krusti je navela da kiparske vlasti smatraju da dijalog s Prištinom treba da se nastavi, ali i da Vlada Srbije u potpunosti shvati značaj tog procesa.

"Ukoliko Srbija ispuni sve zahteve, Kipar će, kao predsedavajući EU, nastaviti da daje maksimum kako bi Beograd dobio datum za početak pregovora o članstvu sa Unijom u decembru“, navela je ona.

Na komentare zvaničnika EU da Srbija sigurno neće dobiti datum pregovora bar do leta 2013. godine, ona je rekla da "ako Srbija ispuni uslove iz decembra prošle i marta ove godine, zaslužuje da dobije datum pregovora što pre".

Govoreći o Kosovu, kiparska ambasadorka je ponovila principijelni stav Kipra da ne priznaje nezavisnost Kosova.

"Suštinski razlozi ove pozicije su da teritorijalni integritet i suverenost Srbije treba da budu poštovani i zaštićeni, a Kosovo je njen sastavni deo. Smatramo da se obostrano prihvatljivo rešenje za problem Kosova mora da traži kroz dijalog Beograda i Prištine i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", navela je ona.

Krusti je dodala da pet članica EU ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova pa "dakle, ne postoji stav Unije o Kosovu".Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018