Vesti

KFOS: EU na Kosovu nija uspela da postigne ciljeve

“Forum 2015” i Kosovski fond za otvoreno društvo (KFOS)  saopštili su da Kosovo znatno zaostaje u odnosu region pa čak i u pogledu zalaganja samih lidera Evropske Unije.
 • 06.04.2013
 • 21:29 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1158
KFOS: EU na Kosovu nija uspela da postigne ciljeve
Direktor KFOS-a Ljuan Šljaku na prezemtaciji prethodnih analiza (Foto KIM)

U analizi “Odnos Kosovo – EU: Istorija neispunjenih aspiracija”, koju će “Forum 2015” u saradnji sa KFOS-om predstaviti u Prištini 11.aprila ističe se da uprkos ogromnim troškovima EU na Kosovu nija uspela da postigne ciljeve, ni što se tiče vladavine zakona ni funksionisanja državnih institucija na osnovu najboljih evropskih principa i standarda. Percepcija i nivo organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu se nisu promenili od 1999. godine, kada je uspostavljeno međunarodno prisustvo pa je kako se navodi Kosovo daleko od konkretizacije evropske perspektive.

Navodi se da su očekivanja bila veća u procesu približavanja Kosova, iako se često mogu čuti zvaničnici iz Prištine i Brisela kako kažu da  se “Evropska agenda Kosova se uspešno realizuje.”

Cilj analize “Odnoa Kosovo – EU: Istorija neispunjenih aspiracija”  je bio da analizira glavne razloge izgubljenih mogućnosti koje su ostavile Kosovo daleko od ispunjenja svojih evropskih aspiracija. Ova studija ne razmatra u posebnosti prisustvo EU na Kosovu, dijalog između Kosova i Srbije uz posredstvo EU, inicijative regionalne saradnje, ili proces liberalizacije viza, osim u slučajevima kada ovi procesi utiču na formalno približavanje Kosova prema EU.

Glavni fokus studije je Proces stbabilizacije i pridružavanja, ugovorni odnosi između Kosova i EU, i njegova perspektiva potpunog članstva u EU.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017