Vesti

KFOS: Deset najvećih propusta EULEKS-a

Forum 2015 i KFOS uputili su niz primedbi na dosadašnji rad misije EULEKS. Analiza – Rok i pravilo: Ples sa EULEKS-om – govori o deset najvećih propusta ove misije, među kojima su nemogućnost sprovođenja vladavine prava na severu Kosova, statusna neutralnost i loša koordinacija sa KFOR-om. Šef EULEKS-a ne slaže se sa većinom kritika iz analize.
 • 03.07.2013
 • 18:18 h > 20:18 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2013
KFOS: Deset najvećih propusta EULEKS-a
Sa predstavljenja analize KFOS-a (Foto KIM)Kao propusti EULEKS-a u analizi pod nazivom „Rok i pravilo: Ples sa EULEKS-om“, pominju se još nedovoljan napredak u slučajevima organizovanog kriminala, u oblasti pravosuđa, kao i nedostatak ljudskih resursa. Takođe EULEKS-u se zamera da nije postigao dovoljan uspeh pri prenosu ovlašćenja na lokalne institucije.

Šef EULEKS-a Bernd Borhard smatra da je misija kojom upravlja ipak imala zapažene rezultate posebno kada je reč o velikom broju rešenih sudskih procesa.

„Više stotina ljudi je uhapšeno u slučaju trgovine ljudima. Postoji oko 42 hiljade imovinskih sporova a više od 36 hiljada je rešeno zahvaljujući EULEKS-u. Radili smo zajedno sa forenzičkim timom Kosova na pronalaženju preko 380 posmrtnih ostataka, u poslednje tri godine imali smo preko 60 presuda u takozvanim velikim slučajevima. To je dokaz da smo mnogo toga uradili. Ova misija bi trebala da bude 20 puta veća da bi rešila sve probleme“, kazao je Borhard.

Ministar pravde na Kosovu Hajredin Kući kaže Kosovo bez EULEKS-a ne bi ostvarilo tako velike rezultate na putu ka EU i dodaje da maksimalnih rezultata te misije nema zbog političkog nejedinstva svih zemalja članica u vezi sa Kosovom.

„Neću reći da nije bilo rezultata. Zakoni koje Kosovo ima danas usaglašeni su sa zakonima EU. Uspeli smo da uvedemo norme po kojima niko nije iznad zakona i to je veliki uspeh. Treba raditi analize koje govore o rezultatima, ali treba uraditi i analize koje će govoriti o tome kakve bi posledice bile da nema EULEKS-a“, kazao je Kući komentarišući predstavljenu analizu.

Poslanica u Skupštini Kosova iz redova DSK Vjosa Osmani smatra da bi o daljem mandatu EULEKS-a trebali da odluče poslanici kosovskog parlamenta.

„U Skupštini Kosova 2/3 većinom treba odlučiti o daljoj sudbini EULEKS-a. Bez obzira što je njihov mandat produžila EU, izvršnu ulogu su im dodelili kosovski poslanici“, kazala je Osmani.

Prema mišljenju funkcionera Samoopredeljenja Špenda Ahmetija neefikasnost EULEKS-a krije se u činjenici da je direktno odgovoran Briselu.

“Citiraću nekadašnjeg šefa UNMIK-a Petersena koji je na pitanje zašto nema optužnica u velikim slučajevima korupcije, odgovorio:  "Ne znate ko me je sve pozvao, jer je navodno to pitanje političke stabilnosti na Kosovu“, kazao je Ahmeti.

U objavljenoj analizi EULEKS-u se zamera što nije uspeo da pridobije podršku javnosti i što je, kako je ocenjeno, podložan spoljašnjem političkom uticaju.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017