Vesti

KFOR: Sprečiti blokadu Jarinja

KFOR je dematovao tvrdnje da merama koje preduzima na severu Kosova direktno utiče na snabdevanje osnovnim potrepštinama lokalnog stanovništva.
 • 02.08.2012
 • 18:27 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1235
KFOR: Sprečiti blokadu Jarinja
KFOR na Jarinju (Foto arhiva KIM)

"Tvrdnje da mere koje misija preduzima direktno utiču na snabdevanje osnovnim potrepštinama lokalnog stanovništva na severu su lažne, zato što je Kosovo lako dostupno preko Kapija 3 i 31 Merdara i Brnjaka", navodi se u saopštenju misije dostavljenom KIM radiju.

KFOR je u saopštenju zatražio od nadležnih organa da spreče ilegalnu blokadu komericijalnog saobraćaja severno od prelaza Jarinje na srpskoj strani administrativne linije sa Kosovom, kao i da se saobraćaj isključivo odvija preko zvaničnih prelaza.

"KFOR traži da se za komercijalni saobraćaj isključivo koriste zvanični administrativni prelazi, kao što su Jarinje, Merdare i Brnjak", navodi se u saopštenju iz te vojne misije.
Misija navodi da je u cilju održavanja sigurnog i bezbednog okruženja uspostavila nekoliko punktova za kontrolu vozila da bi sprečila kretanje komercijalnog saobraćaja nelegalnim pravcima preko administrativne linije.

U saopštenju se dodaje da " KFOR neće dozvoliti bilo kakav razvoj situacije na terenu koji može da ugrozi sigurno i bezbedno okruženje ili ograniči slobodu kretanja".

KFOR dodaje da trenutno nema zadatak da proverava vozila velike nosivosti na punktovima za kontrolu vozila. KFOR je saopštenjem reagovao na blokadu magistralnog puta između Rudnice i Jarinja za teretna vozila od strane Srba sa severa i tvrdnje Beograda da će KFOR-ova mera blokade alternativnih puteva dovesti do nestašice i nemogućnosti snabdevanja hranom i lekovima.

KFOR je pre dva dana blokirao alternativni putni pravac od Raške preko Tresave ka Kosovu i zabranio kretanje kamionima sa robom nosivosti preko tri tone.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017