Vesti

KFOR nije dozvolio protest Srba kod Jarinja

Američki vojnici u sastavu KFOR-a nisu dozvolili Srbima da protestuju na prelazu Jarinje na severu Kosova, gde su pokušali da dođu u protestnoj vožnji zbog uspostavljanja integrisanog sistema upravljanja prelazima.
 • 15.11.2012
 • 22:34 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 986
KFOR nije dozvolio protest Srba kod Jarinja
KFOR na Jarinju (Foto arhiva KIM)

Nekoliko stotina metara ispred prelaza Jarinje vojnici su razvukli po putu bodljikavu žicu i onemogućili koloni vozila da nastavi put ka prelazu gde je nameravala da se okrene i vrati prema Kosovskoj Mitrovici.

Sa vojnicima su razgovarali predstavnici opštine Kosovska Mitrovica na šta je KFOR propustio samo dva automobila iz kolone, dok su se ostali vratili u Leposavić, Zvečan i Kosovsku Mitrovicu odakle su
jutros krenuli.

Za ostale učesnike u saobraćaju nije bilo zabrane kretanja.

Protestnom vožnjom od mosta na Ibru koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice do administrativnog prelaza Jarinje na krajnjem severu Kosova, građani su želeli da pokažu da se neće
pomiriti sa, kako navode, uspostavljanjem granice između Kosova i centralne Srbije.

Predsednik Društva srpsko-slovenske solidarnosti, koje je organizovalo protest, Vladimir Rakić, rekao je novinarima da "mirnom protestnom vožnjom žele da pokažu EULEKS-u, međunarodnoj zajednici
i vlastima u Beogradu da se ne slažu sa primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

"Mi ćemo se, kao i danas, mirnim putem nastaviti da se suprotsavljamo nameri da se uspostavi granica", rekao je Rakić i dodao da je plan bio da se vožnja nastavi do Rudnice (u centralnoj Srbiji) kako bi se i vlastima u Beogradu poslala poruka da se Srbi neće složiti sa "namerom da ih odvajaju od centralne Srbije".

"Sve što je do sada dogovoreno predstavlja granicu, a mi ne možemo da se pomirimo da posle 13 godina borbe i suprostavljanja svetskim moćnicima i Albancima granicu uspostave pomoću naše države Srbije", rekao je Rakić.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018