Vesti

KBC Priština: Odmrznut račun, dolaze i anesteziolozi

Neredovna isplata honorara, zamrznut račun ustanove, nerešen status za oko 40 radnika doveli su do problema u Kliničkom bolničkom centru Priština prethodnih meseci. Direktor ove ustanove ističe da se problemi rešavaju.
 • 23.05.2013
 • 02:10 h > 19:07 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 4005
KBC Priština: Odmrznut račun, dolaze i anesteziolozi
Foto KIMPosebno zabrinjava to da u ovoj zdravstvenoj ustanovi prisustvo pojedinih lekara, poput urologa i anesteziologa nije stalno, pa se pacijenti često, iz Gračanice, šalju u zdravstvene ustanove u Centralnoj Srbiji. To potvrđuje i Divna Đekić koja je operisana u Beogradu.

“Ovde živim i radim, ali nisam smela da ostanem da me ovde operišu. Ovde su dobri stručnjaci, ali čini mi se da su tamo bolji, zato sam odlučila da me tamo operišu”, kazala nam je Đekićeva.

Upravo zbog nedostatka anesteziologa na odeljenju Ginekologije u proteklom periodu  je znatno opao broj porođaja, čime se ova ustanova posebno isticala. Međutim, da se stanje popravlja  govori i slika koju smo danas zatekli u gračaničkom porodilištu.

Novoimenovani direktor KBC-a Igor Veličković obećava da će od petka u ovoj bolnici stalno bitinprisutni anesteziolozi, a uskoro i urolozi. On navodi da se neki problemi već rešavaju.

“Izašli smo iz blokade, vratili smo dugove. Obavio sam razgovor u Ministarstvu zdravlja u vezi sa 39 radnika bez ugovora i dobio sam obećanje od državnog sekretara da će i taj problem biti rešen. Ipak, glavnu ulogu u rešavanju svih tih problema imala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, odnosno direktor Kancelarije Aleksandar Vulin”, navodi Veličković.

Za normalno fukcionisanje ove bolnice često nedostaju lekovi, sanitetski materijal i voda koja se svakodnevno isključuje. Načelnik biohemije u KBC-u Vesko Milenković kaže da je potreban i adekvatan prostor.

“Fali prostor, to je poznata stvar, ali nam nedostaju i reagensi. Situacija se malo popravila. Inače, radimo najbolje što možemo i zadovoljavamo potrebe pacijenata u enklavi”, ističe Milenković.

Iako u otežanim uslovima za rad, ova bolnica mesečno zbrine veliki broj pacijenata, izvrši više od 1300 specijalističkih pregleda. U Kliničko bolnički centar svakodnevno dolaze pacijenti sa centralnog Kosova,  Novog Brda, Kosovskog Pomoravlja i Sirinićke Župe.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017