Vesti

K. Mitrovica: Suđenje optuženima za ratni zločin

U Osnovnom sudu EULEKS-a u severnoj Kosovskoj Mitrovici, pred međunarodnim sudskim većem kojem predsedava sudija Timo Vujolahti, počeo je glavni pretres u slučaju dvojice Srba optuženih za ratni zločin i neovlašćeno posedovanje oružja i municije.
 • 04.04.2013
 • 01:58 h
 • Kontakt plus radio
 • komentara:
 • pregleda: 812
K. Mitrovica: Suđenje optuženima za ratni zločin
Zgrada Okružnog suda u K. Mitrovici (Foto arhiva KIM)

Optuženi Jovica Dejanović iz Prilužja i Đorđe Bojković iz Babinog Mosta se terete da su u aprilu 1999. godine u Babinom Mostu silovali Albanku B. Krasnići iz sela Stanovce i da je kod njih pronađeno oružje i municija za koje nisu imali dozvolu.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio Kontakt plus radiju   je da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

"Dosta vremena smo izgubili u nekim proceduralnim pitanjima s obzirom na to da je kosovski procesni zakon koji je sada na snazi vrlo komplikovan i složen, tako da je nama i Veću bilo potrebno oko tri ipo sata da završimo uvodni deo. Okrivljeni su negirali da su krivi, ostalo je da sada krenemo sa dokaznim postupkom kada će svedočiti oštećena svedokinja koja živi u Americi i to će se obaviti putem video linka", rekao je Pantović i dodao da se očekuje još šest do sedam napornih radnih dana, pošto ima dosta dokaznog materijala.

EULEKS-ov tim tužilaca prihvatio je da optužnica bude pročitana samo na srpskom jeziku, jer sa strane oštećene, koja sada živi u Americi, niko nije prisustvovao suđenju. Predložili su i desetak svedoka optužbe i sudskom veću i braniocima urucili dokazni materijal koji se uglavnom sastojao od policijskih izveštaja.

Na predlog odbrane, predsedavajući sudija je od tužilaštva zatražio da "osveži listu sa dokazima" i da je u što skorije vreme dostavi svim zainteresovanim stranama.

Dejanoviću i Bojkoviću, koji se nalaze u kućnom pritvoru, sudi se po novom krivičnom zakonu Kosova.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017