Vesti

K. Mitrovica: Izložba ručno izrađenog nakita

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, predstavnici NVO “Santa Marija” iz Kosovske Mitrovice organizovali su danas izložbu ručno izrađenog nakita, na temu “Pokreni se i učini nešto za sebe”.
 • 07.03.2013
 • 01:45 h
 • Kontakt plus radio
 • komentara:
 • pregleda: 2137
K. Mitrovica: Izložba ručno izrađenog nakita
(Foto dodirnime.com)

Predsednica NVO “Santa Marija” Blagica Radovanović kazala je za Kontakt plus radio da je cilj ove aktivnosti osnaživanje žena, da se javno predstave, informišu javnost o svom radu i na taj način podignu svest o ženskom aktivizmu i osnaže što veći broj žena za učešće u izgradnji demokratskog društva.

“Danas je ovde učestvovalo nekoliko žena i moram da kažem da smo mi iz civilnog sektora na neki način izvršili pritisak na njih, jer nemaju dovoljno samopouzdanja da pokažu šta one rade i šta znaju. Smatram da su one danas pokazale da mogu da utiču na ostale žene da pokažu da znaju da izgrađuju jedno civilno društvo i da poboljšaju svoj kvalitet života”, kazala je Radovanović.

Šefica USAID-a za Kosovo Morin Šoket izrazila je zadovoljstvo što je prisustvovala izložbi, ističući da svi treba da radimo zajedno i zalažemo se za ravnopravnost i da žene na podjednak način imaju pristup radnim mestima, da se njihov glas čuje i da na podjednak način budu predstavljene u političkim strukturama.

“Nadam se da će dok ja budem ovde na Kosovu biti izabrana i jedna žena kao gradonačelnica, ali bez obzira da li su žene izabrane ili nisu one moraju da budu aktivne u smislu da se čuju. Ne radi se samo o pravu da glasaju, već i da imaju pristup svakom sistemu unutar uprave, kao i jednake mogućnosti na zapošljavanje”, kazala je Šoket.

Jedna od učesnica današnje izložbe Marija Jakšić iz Zubinog Potoka, završila je Ekonomski fakultet, a bavi se izradom unikatno rađenog nakita od poludragog kamenja, lanaca i drugih materijala. Ona je istakla da, obzirom da posla nema, mladi danas ne mogu uspeti dok sami ne reaguju i uključe se u društvo.

“Došla sam na ideju da se bavim ovim kreativnim radom i drago mi je da sam pokrenula i svoje drugarice da i one rade isto”, kazala je Marija.

Organizator današnje izložbe je NVO “Santa Marija” uz podršku USAID-a i KSAM-a.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017