Jevtić: Dačić ne može da glasa u Prizrenu

Srpski premijer Ivica Dačić ne može da glasa u Prizrenu jer, iako je tamo rođen , nema mesto prebivališta u toj opštini“,tvrdi je kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Podeli ovaj članak sa:
  • Dalibor Jevtić (Foto KIM)

Jevtić je za Radio Klokot  rekao da postoji različito tumačenje Briselskog sporazuma koje se odnosi na pravo glasa na novembarskim lokalnim izborima. Kao primer pogrešnog tumačenja, Jevtić navodi nedavnu izjavu srpskog premijera Ivice Dačića da bi glasao u Prizrenu.

„Moramo biti jako oprezni u tumačenju onoga što je rečeno kada je u pitanju pravo glasa na narednim lokalnim izborima. Pravo da glasa na Kosovu ima lice koje ima prebivalište u određenoj opštini. Priča da će premijer Srbije Ivica Dačić glasati u Prizrenu, to prosto nije moguće zbog zakona. On jeste rođen u Prizrenu, ali njegovo prebivalište nije u toj opštini, pa po tom principu on ne može da glasa. Ne može se tumačiti tako da, svako ko je rođen na Kosovu automatski stiče pravo da glasa na lokalnim izborima. Ja sam recimo rođen u Prištini,  ali to ne znači da ću glasati u Prištini, već tamo gde mi je prebivalište, odnosno mesto gde trenutno živim“, objašnjava Jevtić.

Kosovski ministar za povratak je uveren da će se pojedinosti oko prava glasa i učešća na predstojećim lokalnim izborima znati vrlo brzo.  „ Nije to baš tako jednostavno kao što se objašnjava, ali će svakako priliku da glasa na narednim izborima imati svi oni koji su imali prebivalište na Kosovu, pre raseljeništva. Trenutno se utvrđuje gde je to prebivalište bilo“. On kaže da će pravo glasa imati i oni koji su već upisani u birački spisak.
 
Jevtić je potvrdio da će na izborima moći da glasaju i lica koja imaju i lične karte iz Srbije.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi prethodno je rekao da će Ivica Dačić moži da glasa na Kosovu, odnosno u Prizrenu gde je rođen.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane