Vesti

Jeremić i Ban Ki-mun o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-munom i nizom ambasadora država članica Saveta bezbednosti sa kojima je razgovarao o situaciji na Kosovu i istrazi o trgovini ljudskim organima.
 • 10.02.2012
 • 17:39 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 691
Jeremić i Ban Ki-mun o Kosovu
Vuk Jeremić i Ban Ki-mun (Foto tanjug.rs)

Jeremić je nakon susreta sa prvim čovekom svetske organizacije rekao da su razgovarali o njegovom izveštaju pred Savetom bezbednosti i dodao da je posebno pokrenuo pitanje novca agencije u sastavu UNMIK-a "Kosovo trast ejdžensi" (KTA), koju sada želi da prisvoji Kosovska privatizaciona agencija.

"Taj novac ne sme da bude taknut od strane paralelnih institucija u Prištini. Tamo postoji organizacija koja se zove Kosovska privatizaciona agencija i ona tvrdi da je naslednik KTA, što nije tačno. U ime Srbije, kao članice UN, zatražio sam da se blokiraju ta sredstva", rekao je Jeremić dopisniku Tanjuga.

Šef srpske diplomatije kaže da je u razgovoru sa generalnim sekretarom UN zaključeno da je UNMIK jedan od ključnih elemenata međunarodnog prisustva na Kosovu i da bez njega i njegovog mandata koji je zadat Rezolucijom 1244 zapravo nema nikakvog rešenja.

Jeremić je rekao da je Banu preneo da je Srbija potpuno posvećena mirnom pregovaračkom procesu, dodavši da je uveren da nema drugog puta za pronalaženje bilo kakvog tehničkog ili političkog rešenja za Kosovo u budućnosti.

Na pitanje da prokomentariše istupe ruskog i kineskog ambasadora u Savetu bezbednosti, koji su zatražili da se istraga o trgovini ljudskim organima prebaci sa EULEKS-a u nadležnost UN, ministar spoljnih poslova je rekao da je Srbija takođe zatražila nove konsultacije oko te istrage, ocenivši da bi to moglo da se dogodi na narednoj sednici Saveta bezbednosti.

"Mi ne možemo da odustanemo od istrage jer ono što se sada radi je zatvoren, netransparentan, naglašeno tajnovit proces, za koji nisam siguran da bilo ko može da ima puno poverenje, imajući u vidu činjenicu da insistiraju na tome da nikome ništa ne raportiraju", rekao je Jeremić.
 
Ban zadovoljan zbog smanjenja napetosti na severu Kosova

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izrazio zadovoljstvo zbog nedavnog smanjenja napetosti na severu Kosova i napretka u uspostavljanju slobode kretanja, saopšteno je iz sekretarijata svetske organizacije.

Kako je navedeno u saopštenju, u središtu razgovoru Bana i Jeremića bila je situacija na severu Kosova i dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije.

Ban je odao priznanje pozitivnom doprinosu Srbije smanjenju napetosti i ohrabrio nastavak njenog konstruktivnog angažmana.

Što se tiče referenduma koji organizuju Srbi na severu pokrajine, generalni sekretar UN je zatražio da Beograd blisko sarađuje sa UNMIK-om i drugim činiocima kako bi se obezbedilo da napetosti ne eskaliraju.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017