Jedanaest godina od napada na autobus “Niš-ekspresa”

Danas se navršava 11 godina od napada na autobus "Niš-ekspresa" u selu Livadice kod Podujeva kada je poginulo 12 Srba, a 43 je povređeno. Parastos žrtvama biće služen u crkvi u Lapljem Selu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Autobus nakon miniranja, Livadice (Foto ERP)

U eksploziji mine, postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš-Priština u mestu Livadice kod Podujeva , 16. februara 2001.godine, dignut je u vazduh prvi od šest autobusa kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije išli na Zadušnice u Gračanicu, u pratnji vojnika KFOR-a.

Tada je smrtno stradalo 12 Srba a 43 je povređeno. Parastos stradalima u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu danas će služiti sveštenici Milorad Cvetković i Savo Šmigić.

Pre parastosa u crkvi će biti održan književni čas, koji svake godine na ovaj dan organizuje Kulturno-prosvetna zajednica KiM.

Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku u martu 2009.godine  godine oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za "slučaj Livadice", zbog, kako je tada navedeno, nedostatka dokaza.

EULEKS je pokrenuo novu istragu, a šef tima EULEKS-ovih tužilaca Teo Jakobs je izjavio ranije da taj slučaj vode ljudi iz kancelarije specijalnog tužioca koji su zaduženi za slučajeve ratnih zločina i da oni nemaju jasne osumnjičene, ali da znaju da iza onog što se dogodilo u Livadicama nije mogla stajati samo jedna osoba.

Pre 11 godina u napadu na autobus "Niš-ekspresa" život su izgubili Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Njegoš Cokić, Snežana Cokić, Danilo Cokić i Veljko Stakić.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane