Vesti

Jedanaest godina od napada na autobus “Niš-ekspresa”

Danas se navršava 11 godina od napada na autobus "Niš-ekspresa" u selu Livadice kod Podujeva kada je poginulo 12 Srba, a 43 je povređeno. Parastos žrtvama biće služen u crkvi u Lapljem Selu.
 • 16.02.2012
 • 17:24 h > 18:05 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1396
Jedanaest godina od napada na autobus “Niš-ekspresa”
Autobus nakon miniranja, Livadice (Foto ERP)

U eksploziji mine, postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš-Priština u mestu Livadice kod Podujeva , 16. februara 2001.godine, dignut je u vazduh prvi od šest autobusa kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije išli na Zadušnice u Gračanicu, u pratnji vojnika KFOR-a.

Tada je smrtno stradalo 12 Srba a 43 je povređeno. Parastos stradalima u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu danas će služiti sveštenici Milorad Cvetković i Savo Šmigić.

Pre parastosa u crkvi će biti održan književni čas, koji svake godine na ovaj dan organizuje Kulturno-prosvetna zajednica KiM.

Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku u martu 2009.godine  godine oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za "slučaj Livadice", zbog, kako je tada navedeno, nedostatka dokaza.

EULEKS je pokrenuo novu istragu, a šef tima EULEKS-ovih tužilaca Teo Jakobs je izjavio ranije da taj slučaj vode ljudi iz kancelarije specijalnog tužioca koji su zaduženi za slučajeve ratnih zločina i da oni nemaju jasne osumnjičene, ali da znaju da iza onog što se dogodilo u Livadicama nije mogla stajati samo jedna osoba.

Pre 11 godina u napadu na autobus "Niš-ekspresa" život su izgubili Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Njegoš Cokić, Snežana Cokić, Danilo Cokić i Veljko Stakić.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018