Vesti

Jan Klif: Pomoćićemo proces povratka

Britanski ambasador na Kosovu Jan Klif se u Goraždevcu sastao sa šefom opštinske podkancelarije Slobodanom Petrovićem. Oni su razgovarali o položaju Srba u Opštini Peć.
 • 04.10.2012
 • 21:29 h
 • izvor: Radio Goraždevac
 • komentara:
 • pregleda: 2537
Jan Klif: Pomoćićemo proces povratka
Jan Klif (Foto Radio Goraždevac)

Britanski diplomata je najavio da će ambasada pomoći program stabilizacije i povratak srpske zajednice u Opštini Peć.

“Britanska ambasada je pomagala povratak u Prizren i ja se nadam da mi možemo polako raditi projekte u Goraždevcu, Peći. Stabilnost zajednice i povratak su veoma važni, naročito ovde”, kazao je Klif u Goraždevcu.

Šef opštinske podkancelarije za zajednice u Goraždevcu Slobodan Petrović rekao je da se nada da će britanska Ambasada uticati na rešavanje problema sa kojima se suočavaju Srbi u opštini Peć.

“Pokušao sam da predstavim neke problem sa kojima se Srbi ovde svakodnevno suočavaju. Deklarativno sam naišao na razumevanje. Najveći problem je uzurpirana imovina, što je prepoznao i ambasador. Ukoliko to uspemo da rešimo, biće to veliki napredak”, kazao je Petrović.

Ambasador Klif izjavio je za Radio Goraždevac da pitanje severa ne treba da bude posebno u pregovorima već da ostane u sastavu Kosova.

“Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je veliko pitanje, i taj proces neće ići brzo. Mislim da je bitno da se vode pregovori.  Što se severa Kosova tiče, cilj Vlike Britanije je da građani severa polako stanu “pod kišobran” Kosova”, kazao je Klif.

Britanski Ambasador učestvovao je na debati koju je organizovala organizacija “Duša Evrope” gde je predstavljen izveštaj o položaju manastira Pećka Patrijaršija i mogućnost otvaranja kapija za sve zainteresovane posetioce bez narušavanja duhovnog mira za monaštvo i sestrinstvo koje živi u ovom manastiru.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018