Vesti

Izveštaj Ban Ki Muna o Kosovu

Napeta situacija na severu Kosova umnogome utiče na dijalog Beograda i Prištine i razgovore o evropskoj perspektivi regiona, ocenio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun u novom izveštaju o situaciji na Kosovu.
Izveštaj Ban Ki Muna o Kosovu
Ban Ki Mun (Foto mantoos.com)

U izveštaju u koji je agencija Beta imala uvid, Ban Ki Mun je izrazio zadovoljstvo zbog obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine i postignutih dogovora, ali i zabrinutost zbog sporog napretka u povratku raseljenih i utvrđivanju sudbine nestalih.

Navodi se takođe da još nije jasno da li će referendumu o prihvatanju kosovskih institucija na severu Kosova biti održan.

"Delimično kao posledica stavova i akcija Prištine, kosovskih Srba i Beograda, situacija na severu Kosova i dalje je napeta i potencijalno nestabilna, umnogome utičući na sadašnji politički diskurs. To se takođe odražava na dijalog Beogada i Prištine uz posredovanje EU kao i na razgovore o evropskoj perspektivi regiona", ocenjuje Ban Ki Mun u izveštaju koji bi Savet bezbednosti UN trebalo da razmatra 8. februara.

U tom smislu se podseća da je Evropski savet 9. decembra odlučio da odloži odluku o davanju statusa Srbiji za članstvo u EU za mart 2012. pri čemu su neke zemlje to vezale za situaciju na severu Kosova.

"Optimističke pretpostavke da bi trajna rešenja mogla da proisteknu iz statusa kvo bez snažne vizije za napredovanje i zajedničkog angažovanja međunarodne zajednice, opovrgava dinamika na terenu posebno na severu Kosova", navodi Ban Ki Mun u izveštaju koji obuhvata period od 16. oktobra 2011. do 15. januara 2012.

Iako su se tenzije smanjile krajem izveštajnog perioda, i dalje sam zabrinut zbog nestabilne situacije koja nosi kontinuirani rizik od provokacija i eskalacije međuetničkih tenzija, ukazuje on.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017