Vesti

Izložba fotografija spomenika zapadnog Balkana

Izložba fotografija spomenika zapadnog Balkana, na kojoj su predstavljeni radovi fotografa Marka Šnajdera, otvorena je sinoć u Alternativnom kulturnom centru u Gračanici.
 • 16.11.2012
 • 19:04 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1127
Izložba fotografija spomenika zapadnog Balkana
Izložba (Radio KIM)“Monumenti –promenljivo lice sećanja” naziv je koji nosi izložba fotografija soijalističkih spomenika nastalih u periodu nakon Drugog svetskog rata.

Autor izložbe nemački  fotograf  Marko Šnajder, ili kako je sebe nazvao Marko Krojač, postao je zaljubljenik u spomenike zapadnog Balkana onda kada je prvi put, početkom devedesetih godina, posetio Jugoslaviju

“Prvi socijalisticki spomenik koji sam imao prilike da vidim bio je predivan. I to je bio povod za moj rad i putovanja po zapadnom Balkanu. Ustvari, naišao sam na nekakvu mapu spomenika  socijalističke Jugoslavije i počeo sam da  je pratim. To su bila vrlo lepa i interesantna mesta i polako sam počeo da shvatam da u svemu tome ima i moje nemačke istorije, na spomenicima je bilo puno nemaca, partizana. Zato sam počeo vise da istražujem mesta u kojima su spomenici napravljeni”.

Šnajderove fotografije su već izlagane u Beogradu, Derventi, Skoplju, Tetovu i Prištini. Džejn Viola Feber iz ZFD foruma, koji je i organizator izložbi naglašava da su mesta, na kojima će nakon Gračanice biti predstavljene fotografije, Sarajevo i Berlin.

“Ovde su predstavljene samo neke od 500 fotografija. Naš zadatak nije da pokažemo same spomenike već da prikažemo kakvo je društvo u kojima su oni nastali i kako se današnje društvo seća prošlosti. Evo, na osnovu ovih fotografija možemo zaključiti da je većina spomenika posvećena muškarcima i da je mali broj onih koji su posvećeni ženama. Ima toliko spomenika boraca, ali ne i žrtava. Dakle, naš zadatak je bio da pokažemo kako se naše društvo suočava sa prošlošću”, ističe Džejn Viola Feber.

Otvaranju izložbe, koja je organizovana uz podršku ambasada Nemaćke i Švajcarske u Prištini, prisustvovalo je više desetina posetilaca iz Gračanice i Prištine.

Domaćin izložbe ispred AKC-a Milena Vukajlović za KIM radio navodi da raduje činjenica da se na svakoj novoj aktivnosti, koju organizuje ovaj centar, uvek pojave nova lica koji kasnije postanu redovni posetioci.

Izlozba “Monumenti –promenljivo lice sećanja” biće otvorena u AKC-u sve do 21. novembra, a galerijski prostor biće dostupan posetiocima svakog dana od 15 do 17 časova. U ovom centru u Gračanici 20. novembra biće organizovana i debata “Suočavanje sa prošlošću” na kojoj će se, između ostalog, diskutovati i o kuturno-istorijskim spomenicima.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018