Vesti

Ivanović: Nisam optimista u slučaju Ljimaj

Bivši državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da ne veruje da će privođenje Fatmira Ljimaja rezultirati suđenjem i presudom za ratne zločine u selu Klečka. Ivanovića ne bi iznenadila ni oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju.
 • 26.11.2012
 • 22:43 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 923
Ivanović: Nisam optimista u slučaju Ljimaj
Oliver Ivanović (Foto KIM)

Ivanović je komentarišući odluku EULEKS-ovog sudije iz Okružnog suda u Prištini da Fatmiru Ljimaju poslaniku u kosovskom parlamentu, bivšem ministru i nekadašnjem komandantu OVK, odredi pritvor od mesec dana u slučaju Klečka, kazao da je ovog puta potreba za istinom i utvrđivanjem šta se dogodilo sa Srbima koji su izgubili život očito bila jača.

Bivši državni sekretar podseća da slučaj Klečka nije zatvaran i da je za trenutak zastao zbog navodnog samoubistva glavnog svedoka. Ivanović, međutim, nije siguran hoće li Ljimajevo privođenje rezultirati suđenjem i presudom za ratne zločine.

„Iskustvo iz neposredne prošlosti govori o tome da su takvi slučajevi na kraju završavali oslobađajućom presudom ili prekidom postupka zbog nedostatka dokaza. Jednostavno ne želim da budem optimista ni u ovom slučaju, jer je izvesno da je pritisak međunarode javnosti toliko velik da je moralo da se nastavi sa procesom“, kazao je Ivanović KIM radiju.

Govoreći o mogućoj oslobađajućoj presudi Ramušu Haradinaju u Hagu, Ivanović je kazao da je taj sud nakon oslobađanja hrvatskih generala izgubio "poslednju trunku kredibiliteta" i istakao da Srbi tom sudu više ne veruju.

„Ono što se dogodilo hrvatskim generalima vrlo je moguće da se dogodi i u slučaju Haradinaj. Činimi se da je sve neizvesno i ne bi me previše iznenadilo kada bi on bio oslobođen, ne zato što nema dokaza, već zato što je očito da sud deluje pod političkim uticajima i pritiscima“, rekao je Ivanović i dodao da bi takva osobađajuća presuda mogla imati teške posledice.

„Sigurno će se na Kosovu radikalizovati struje koje su i do sada podržavale nasilje nad Srbima, jer eventualnom oslobađajućom presudom ispada da se nasilje isplati jer nema sankcija. S druge strane bojim će na taj način biti dovedeno u pitanje pomirenje između Srba i Albanaca i da će nastati još veći jaz“, rekao je Ivanović.

Ivanović ocenjuje da će Haradinaju ukoliko bude osuđen biti zabranjeno bilo kakvo bavljenje politikom, a da bi u suprotnom mogao da preuzme neku od važnijih funkcija na Kosovu.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018