Vesti

Ivanović: Ideja o velikoj Albaniji nije umrla

Obeležavanje Dana zastave i stogodišnjice formiranja Albanije u Prištini je za mnoge prilika da osveže ideju o velikoj Albaniji, smatra bivši državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.
 • 28.11.2012
 • 18:59 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 895
Ivanović: Ideja o velikoj Albaniji nije umrla
Oliver Ivanović (Foto arhiva KIM)

Ivanović kaće da ta ideja nikada nije umrla, već da je svremena na vreme potiskivana, uglavnom od strane političkog rukovodstva na Kosovu, najviše zbog pritiska međunarodne zajednice.

„Prema tome, jedan od princima Kontakt grupe da nema ujedinjenja između Kosova i Albanije je sigurno nešto što će se tokom vremena i u budućnosti preispitivati. Najlakše je skrenutu pažnju siromašnog, frustriranog i nezadovoljnog stanovništva lansiranjem neke nove ideje, tako da ne isključujem mogućnost da se ideja o velikoj Albaniji ponovo aktuelizuje, jer ima mnogo političkih i drugih dešavanja za koja ova elita u Prištini nema odgovor“, rekao je Ivanović KIM radiju.

Ivanović je precizirao da aktuelna vlast na Kosovu nema odgovor na veliku korupciju, kriminal i loše ekonomsko stanje, ali i na Ljimajev pritvor i dijalog Beograda i Prištine koji nije šire podržan.

„Ono što ljudi ne shvataju je da političari mogu ovakve ideje da pokrenu, zapale masu, a kada se masa zapali teško je zaustaviti. Prema tome međunarodna zajednica morala bi aktivnije da su uključi u ovu priču makar da pojasni šta je moguće a šta ne. Usotalom ne treba zanemariti važnu činjenicu da se Srbija sa tim ne bi složila a onda smo na pragu novog konflikta“, smatra Ivanović.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018