Vesti

I.Mrkić: Uskoro format razgovora sa Prištinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio da će narednih nedelja predsednik Republike i Vlada definisati format razgovora sa Prištinom, sagovornike i teme, navodeći da su prve reakcije međunarodne zajednice na dizanje pregovora na politički nivo, pogotovo iz Brisela, pozitivne.
 • 03.08.2012
 • 17:58 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 760
I.Mrkić: Uskoro format razgovora sa Prištinom
Ivan Mrkić (Foto Tanjug)

"Sasvim sigurno, u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova nisu pregovori sa Prištinom, jer je to naše unutrašnje pitanje. Ali moramo biti svesni da je neophodno da napravimo što širi politički, društveni konsenzus o tome šta dalje u pogledu KiM", kazao je Mrkić za današnje "Novosti".

Mrkić je rekao da će "Ministarstvo u tom smislu u međunarodnom nastupu zastupati ono što je naš stav, a to je da se mora poštovati Rezolucija 1244 i ostale međunarodne pravne norme". "To je zadatak MSP, a drugi kanal su pregovori sa Prištinom", dodao je on.

Na konstataciju "Novosti" da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio da se u dijalog o kosovskom problemu uključi i UN i da li će on za to lobirati na Ist Riveru, Mrkić je odgovorio da će se onog trenutka kada se uobliči strategija uključivanja UN u pregovore biti učinjeno sve što je do nas da to i ostvarimo.

"Da li će se ići na podnošenje nove rezolucije ili da lično generalni sekretar Ban Ki Mun odredi svog predstavnika, u ovom trenutku je rano govoriti", kazao je Mrkić.

Na primedbu "Novosti" da će međunarodna zajednica, sasvim sigurno, nastaviti politiku dvostrukih aršina, tražeći da mi stalno činimo ustupke, a Priština nikad, Mrkić je naveo da će njegova poruka "najvažnijim međunarodnim partnerima" biti "da najozbiljnije nameravamo da u tim pregovorima postignemo nešto što će biti zdravo za obe strane".

"Ali to je moguće samo ako su obe strane na to spremne. Do sada se sticao utisak, nekad s pravom, nekad ne, da smo mi činili ustupke, a da je druga strana ta koja samo ređa zahteve. Verujem da će u vremenu koje dolazi doći do ravnoteže", kazao je Mrkić.

Na pitanje očekuje li nove kosovske uslove kako bismo načinili naredni korak ka EU, na primer, otvaranje kancelarije Prištine u Beogradu, i obrnuto, Mrkić je odgovorio odrično.

"Ne. Niko ne postavlja nove uslove. Svi međunarodni partneri sa kojima sam do sada razgovarao bili su kategorični u tome. Naši zadaci su definisani u mišljenju EK i Evropskog saveta krajem prošle godine", rekao je Mrkić.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017