Vesti

IBM i sever Kosova teme narednog sastanka Dačić – Tači

Premijer Kosova Hašim Tači zatražiće na sledećem sastanku sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem raspuštanje paralelnih struktura na severu i praktičnu primenu sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.
 • 14.11.2012
 • 20:15 h
 • izvor: FoNet
 • komentara:
 • pregleda: 1130
IBM i sever Kosova teme narednog sastanka Dačić – Tači
Administrativni prelaz Jarinje (Foto arhiva KIM)

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči rekao je prištinskom listu Ekspes da ne zna kada će se Brisel pozabaviti pitanjem severa Kosova.

Kuči je rekao da će Priština zatražiti od Beograda da prestane da finansira parlelne bezbednosne strukture na
severu i da učini konkretne korake u njihovom raspuštanju.

Carina na četiri prelaza

Vlasti u Prištini tvrde da će predstavnici Kosovske carinske službe biti prisutni na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova, kao što je to već slučaj na prelazima Merdare i Končulj, piše današnji Zeri.

Kosovske vlasti navode da je to dogovoreno tokom drugog sastanka kosovskog premijera Hašima Tačija sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

"Primena sporazuma o integrisanom upravljanju granicom (IBM) u ovoj fazi će se fokusirati na postojeće granične prelaze, u skladu sa sporazumom koji su dogovorili eksperti", rekao je Tači.

U kasnijoj fazi, dodao je on, Evropska unija se obavezala da finansira izgradnju zajedničkih prelaza za efikasniju  primenu IBM.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018