Vesti

I. Dačić: Najbolje rešenje dogovor sa KFOR-om

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je za sever Kosova najbolje rešenje dogovor sa KFOR-om koji bi isključio potrebu postojanja barikada.
 • 01.12.2011
 • 22:44 h
 • RTS
 • komentara:
 • pregleda: 1120
I. Dačić: Najbolje rešenje dogovor sa KFOR-om
Ivica Dačić (Foto novosti.rs)

“Najbolje rešenje za sever Kosova jeste dogovor sa KFOR-om koji bi isključio potrebu postojanja barikada”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić podržavši mirno rešenje svih problema u južnoj srpskoj Pokrajini.

Podsetivši da Srbija nema nadležnosti u bezbednosnom smislu na Kosovu, Dačić je rekao da sa tog aspekta nije moguće kontrolisati situaciju.

“Zato je, dok traje dijalog, neophodno uzdržavanje svih strana od jednostranih poteza”, naglasio je Dačić u Palati Srbije.

Ministar Dačić je poručio da hitno treba usaglasiti stavove državnog rukovodstva i Srba na severu Kosova, jer bi "svako nejedinstvo moglo skupo da nas košta".

"Moguće je da Beograd neće moći da ih ubedi da ne povlače jednostrane poteze, ali te različitosti ne treba produbljavati već približiti i pokušati da i dalje idemo ka Evropskoj uniji, da sačuvamo naše nacionalne interese i zaštitimo Srbe na Kosovu", naglasio je Dačić.

On je ocenio da su barikade političko sredstvo za borbu Srba na severu Kosova, a da li će tako i ostati treba prepustiti njima da odluče.

Ministar je poručio i da Srbija ne može da pobedi u ratu protiv KFOR-a i EULEKS-a i da zato mora mudro postupati.

Kao uzročnika svih problema, Dačić je naveo kosovskog premijera Hašima Tačija, čijem "povlačenju jednostranih poteza međunarodna zajedica mora reći ’ne’".

Dačić je rekao da podržava apel, predsednika Borisa Tadića, Srbima na Kosovu da uklone barikade, podsetivši da je predsednik prvo pozvao KFOR na uzdržavanje od jednostranih poteza, prenosi RTS.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017