Vesti
Hronika

Zvečanski maturanti: Nismo ovako zamišljali kraj školske godine

Maturanti Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Zvečanu, povodom završetka školske godine, danas su prodefilovali gradskim ulicama, uz pesmu, srpske trobojke i transparent „Zvečan je večan“.
Zvečanski maturanti: Nismo ovako zamišljali kraj školske godine
Matruantsko kolo u Zvečanu (Foto Radio Kontakt Plus)

Nismo ovako zamišljali kraj školske godine, poručili su ispred metalne ograde ojačane bodljikavom žicom.

„U našem Zvečanu nasilje, bodljikave žice, neki naoružani ljudi. Nema radosti i lepote na ovako tužnom mestu. Nas su učili da se sloboda ne bira, da je sloboda dodeljena rođenjem i da je to prirodno za sve ljude. Dakle, sloboda znači da možemo slobodno da se krećemo, a mi to ne možemo”, ukazala je jedna maturantkinja.

Zašto je sloboda samo nama uskraćena, čemu žice, upitala je druga učenica osmog razreda.

„Neko uporno pokušava da nam pravo na slobodu uskrati, da šalje silu, puške, bombe i bodljikavu žicu. Zašto je sloboda samo nama uskraćena, čemu žice? Zašto mi da slušamo fijuk metaka i prasak šok-bombi? Zašto danima ne možemo u školu, zašto su naše klupe prazne a učionice puste? Mi nemamo odgovore na ova pitanja, verovatno zato što nismo stigli do te lekcije, ali sigurni smo da neko tamo u svetu odraslih ima odgovore na sva ova pitanja. Odgovor čekamo sa nadom da će stići dok smo još uvek deca”, poručila je.Učenici Srednje stručne škole maturski ispit polagali u osnovnoj školi

Đaci Srednje stručne škole u Zvečanu, danas su polagali maturski ispit iz srpskog jezika, ali u prostorijama Osnovne škole „Vuk Karadžić“, jer se njihova škola nalazi u sklopu objekta Opštine Zvečan, u kojoj su već 11. dan stacionirani pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije.

Prema rečima školskog pedagoga, Suzane Aleksić, maturski ispit je u toku i svi učenici su se odazvali.

„Jako nam je teško da se organizujemo, zato što smo morali sav materijal da prebacimo iz naše škole u osnovnu školu jer vidite kakva je situacija. Nije nam dozvoljen pristup sa učenicima, već dozvoljavaju samo da po jedno, eventualno dvoje od nas uđe u školu i da iznesemo ono što nam je potrebno“, navela je Aleksićeva.

Na pitanje kako čitava situacija utiče na učenike, ona je odgovorila da su razočarani.

„Ja se nadam da to neće imati nekog negativnog efekta na današnji ispit. I oni su totalno zbunjeni i razočarani kao i svi mi“, zaključila je Aleksić.Ostale vesti

Uništeno 2.000 komada oružja
Kosovska policija je danas u prostorijama kompanije "Metal Holding" u Uroševcu uništila 2.000 komada zaplenjenog oružja. 
  • 20.09.2023
Hapšenja u severnom delu Mitrovice i Zvečanu
U  severnom delu Mitrovice i Zvečanu su ovog prepodneva izvršena dva hapšenja.
  • 20.09.2023
Pritvor za osumnjičene u slučaju maltretiranja deteta u vrtiću u Кosovu Polju
Osnovno tužilaštvo u Prištini je podnelo zahtev za određivanje mere pritvora okrivljenima N.M. i N.H. zbog krivičnih dela loše postupanje tokom vršenja službenih dužnosti ili javnih ovlašćenja i laka telesna povreda, saopšteno je medijima iz ove institucije.
  • 20.09.2023
Uništavanje dve hiljade komada ilegalnog oružja
Kosovska policija će uništiti oduzeto nelegalno oružje u vezi sa kojim su okončani svi sudski postupci.
  • 20.09.2023
Održano prvo ročište u slučaju MTS d.o.o.
Antimonopolski organ u Prištini održao je prvo ročište protiv kompanije MTS d.o.o, ćerke firme Telekoma Srbije, a nakon što je Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula istragu protiv ovog preduzeća na Kosovu. Istovremeno, generalni direktor ove institucije Vladimir Lučić sastao se sa predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija u Prištini, sa kojima je razgovarao upravo o ovom slučaju.
  • 19.09.2023
Uhapšeno deset osoba na 14 lokacija na Kosovu
Na 14 lokacija širom Kosova uhapšeno je 10 osoba zbog osnovne sumnje da su počinili krivična dela "izdavanje blanko ili lažnih čekova i zloupotreba bankovnih ili kreditnih kartica" i "ulazak u računarske sisteme".
  • 19.09.2023