Vesti
Hronika

Zvečan: Miran protest Srba i danas

Srbi i danas mirno protestuju nedaleko od crkve Svetog Đorđa u Zvečanu. Prisutno je nekoliko desetina građana.
 • 04.06.2023
 • 09:01 h
 • Hronika
 • izvor: Radio Kontakt Plus, RTS, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 463
Zvečan: Miran protest Srba i danas
Pripadnici KFOR-a ispred opštine Zvečan (Foto Radio Kontakt Plus)

Kordon KFOR-a nalazi se u neposrednoj blizini opštinske zgrade i ograđen je bodljikavom žicom na koju su postavljene srpske trobojke.

U međuvremenu je izvršena smena pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije koji se nalaze u zgradi lokalne samouprave.

Tu su i dalje parkirana dva vozila kosovskih specijalaca.

Mirno je.

Vojnici KFOR-a se i dalje nalaze između Opštine Zvečan i Doma kulture "Trepča", kod OŠ "Vuk Karadžić", NIS-ove pumpe i na raskrsnici koja vodi ka gradskom bazenu.

Srbi istrajavaju na zahtevima da albanski predsednici opština ne ulaze u službene objekte, da ih napuste i specijalci policije i da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Apelom za mir, više od 160 intelektualaca - Srba iz svih krajeva Kosova, obratilo se međunarodnoj zajednici da hitnim merama zaustavi dalju eskalaciju nasilja i stvori uslove za mir. 

Od prošlog petka traje kriza na severu Kosova kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Kako bi se smirila situacija, Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština. Ostale vesti

Uništeno 2.000 komada oružja
Kosovska policija je danas u prostorijama kompanije "Metal Holding" u Uroševcu uništila 2.000 komada zaplenjenog oružja. 
 • 20.09.2023
Hapšenja u severnom delu Mitrovice i Zvečanu
U  severnom delu Mitrovice i Zvečanu su ovog prepodneva izvršena dva hapšenja.
 • 20.09.2023
Pritvor za osumnjičene u slučaju maltretiranja deteta u vrtiću u Кosovu Polju
Osnovno tužilaštvo u Prištini je podnelo zahtev za određivanje mere pritvora okrivljenima N.M. i N.H. zbog krivičnih dela loše postupanje tokom vršenja službenih dužnosti ili javnih ovlašćenja i laka telesna povreda, saopšteno je medijima iz ove institucije.
 • 20.09.2023
Uništavanje dve hiljade komada ilegalnog oružja
Kosovska policija će uništiti oduzeto nelegalno oružje u vezi sa kojim su okončani svi sudski postupci.
 • 20.09.2023
Održano prvo ročište u slučaju MTS d.o.o.
Antimonopolski organ u Prištini održao je prvo ročište protiv kompanije MTS d.o.o, ćerke firme Telekoma Srbije, a nakon što je Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula istragu protiv ovog preduzeća na Kosovu. Istovremeno, generalni direktor ove institucije Vladimir Lučić sastao se sa predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija u Prištini, sa kojima je razgovarao upravo o ovom slučaju.
 • 19.09.2023
Uhapšeno deset osoba na 14 lokacija na Kosovu
Na 14 lokacija širom Kosova uhapšeno je 10 osoba zbog osnovne sumnje da su počinili krivična dela "izdavanje blanko ili lažnih čekova i zloupotreba bankovnih ili kreditnih kartica" i "ulazak u računarske sisteme".
 • 19.09.2023