Vesti
Hronika

Zoranu Đokiću iz Peći produžen pritvor za još dva meseca

Osnovni sud u Peći produžio je za još dva meseca pritvor Zoranu Đokiću (48), raseljenom licu iz tog grada, zbog sumnje da je tokom sukoba na Kosovu 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Zoranu Đokiću iz Peći produžen pritvor za još dva meseca
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Đokićev advokat Ljubomir Pantović, kaže za Radio Kontakt Plus, da je postupanje suda i tužilaštva u slučaju Đokića krajnje protivzakonito i na štetu njegovog branjenika.

„Iako zakon nalaže svim organima koji učestvuju u krivičnom postupku da kada se okrivljeno lice nalazi u pritvoru postupaju sa posebnom hitnošću, ovde imamo situaciju da pre svega Specijalno tužilaštvo Kosova vodi istragu sa naročitom sporošću i pored toga i dalje produžava pritvor. Za tri meseca pritvora, tužilaštvo je sprovelo samo tri istražne radnje, što je više nego nedovoljno i što ukazuje ukazuje na jaku sporost i na kršenje zakona na štetu Zorana Đokića.“

Pantović ukazuje na još neke, prema njegovom mišljenju, nedostatke u radu tužilaštva.

„Tužilaštvo uopšte ne obaveštava branioca, niti okrivljenog o tome da podnosi predloge za produženje pritvora, što je zakonska obaveza. Sve u svemu, pritvor neopravdano traje i dalje, krši se zakon, na štetu Zorana Đokića.“

Pantović je podsetio da je Đokić do 2015. godine živeo u Kosovskoj Mitrovici gde je radio u više nevladinih organizacija, i čak jedno vreme u Vladi Kosova odnosno Ministarstvu za zajednice i povratak, te da je mnogo ranije rađena provera njegove prošlosti i uvek je bila pozitivna.

Kosovska policija uhapsila je Đokića 2.februara na administrativnom prelazu Jarinje, a potom je sproveden u Peć.

Đokić meru pritvora izdržava u pritvorskoj jedinici u specijalnom zatvoru u Podujevu.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020