Vesti
Hronika

Zoran Vukotić osuđen na 10 godina zatvora zbog silovanja

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno silovanja Albanke u opštini Vučitrn, prenosi Kosova Press. 
Zoran Vukotić osuđen na 10 godina zatvora zbog silovanja
Osnovni sud u Prištini (Foto Kim ahriva)

Kosovski centar za rehabilitaciju preživelih rekao je da je ovo prvi put da su lokalni sudovi nekoga osudili za takav zločin na Kosovu.

„Danas je Zoran Vukotić osuđen na 10 godina zatvora, optužen za krivično delo seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu. Ovo je prvi put da su lokalni sudovi nekoga osudili za takav zločin na Kosovu. Iako se pravda odgađa, ovaj dan označava prekretnicu i nadu, ne samo za žrtvu koja je prepoznala silovatelja i svedočila protiv njega, već i za sve ostale preživele, da će jednog dana biti sprovedena pravda", navodi se u saopštenju.

Ministarka Pravde Aljbuljena Hadžiju nazvala je dobrom vešću odluku o kazni od 10 godina zatvora za Zorana Vukotića.

“Ovo su vrlo dobre vesti za sve žrtve seksualnog nasilja u ratu, za građane, ali i za istoriju i budućnost Kosova. Pravda za ratne zločine biće izvršena i tome ćemo biti posvećeni svaki dan", napisala je Hadžiu.

Kako navodi Kosova Press, prema optužnici, "Vukotić je, kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu 22. maja 1999. godine, u saizvršilaštvu sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihičkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela".

Advokat Vlajić: Presuda Vukotiću nepravična, žalićemo se Apelacionom sudu

Advokat Nebojša Vlajić za Kosovo onlajn je izjavio je da je presuda Osnovnog suda u Prištini kojom je Zoran Vukotić osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno silovanja Albanke u opštini Vučitrn, nepravična i bez dokaza.

Vlajić ističe da će uputiti žalbu na presudu Apelacionom sudu i izrazio nadu u omogućavanje korektong sudskog procesa.

“Na žalost, znajući kakvo je kosovsko pravosuđe nismo iznenađeni ovakvom presudom. Ova presuda je nepravična i bez dokaza, zasnovana samo na svedočnjima jedne osobe, Albanke koja tvrdi da je silovana. U postupku je procedura više puta prekršena, mnogi naši prigovori nisu usvojeni, uvek na štetu optuženog. Postoje brojne povrede krivičnog postupka, što ćemo detaljno izneti u žalbi koju ćemo podneti Apelacionom sudu”, rekao je Vlajić.

Po njegovim rečima, ostaje nada da će Apelacioni sud omogućiti pravično suđenje u ovom postupku.

“Verujem da će Apelacioni sud omogućiti pravično suđenje, ber kršenja procedura, da će naći način da detaljno prouči ceo predmet i spise, što do sada nije bio slučaj”, naveo je Vlajić.

Vukotiću je ovo druga presuda, jer je 2018. godine već proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za navodno zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja 1999. godine, pa do početka juna 1999. godine.Ostale vesti

Poznat uzrok tragedije u Hrvatskoj: Uhapšen vozač autobusa, zaspao za volanom
Zamenik opštinskog državnog tužioca Slavko Pranjić je nakon uviđaja na mestu nesreće na autoputu u blizini Slavonskog Broda, u kojoj je poginulo najmanje 10 osoba, a povređeno više desetina, saopštio da je vozač autobusa uhapšen, prenosi hrvatski portal Jutarnji.
  • 25.07.2021
Deset poginulih, 45 povređenih u sletanju autobusa kod Slavonskog Broda
Deset osoba je poginulo, dok je nekoliko desetina povređeno, kada je autobus kosovskih oznaka sleteo jutros sa autoputa kod Slavonskog Broda, saopštila je hrvatska policija. Osam osoba je teško povređeno. Kako nezvanično saznaje Hina, autobus je saobraćao na liniji Frankfurt-Đakovica.
  • 25.07.2021
Preminuo Miroslav Toholj
Književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.
  • 23.07.2021
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
  • 23.07.2021
Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima
U Starom Gracku kod Lipljana obležene su 22 godine od stradanja četrnaest srpskih žetelaca. 
  • 23.07.2021
Odalović: Izvesno se zna ko je počinio zločin u Starom Grackom
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, povodom 22. godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko na Kosovu, da se izvesno zna ko je počinio taj zločin, ali da epiloga još nema, kao ni u ostalim zločinima nad Srbima pre ili po dolasku međunarodne misije.
  • 23.07.2021