Vesti
Hronika

Zoran Vukotić osuđen na 10 godina zatvora zbog silovanja

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno silovanja Albanke u opštini Vučitrn, prenosi Kosova Press. 
Zoran Vukotić osuđen na 10 godina zatvora zbog silovanja
Osnovni sud u Prištini (Foto Kim ahriva)

Kosovski centar za rehabilitaciju preživelih rekao je da je ovo prvi put da su lokalni sudovi nekoga osudili za takav zločin na Kosovu.

„Danas je Zoran Vukotić osuđen na 10 godina zatvora, optužen za krivično delo seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu. Ovo je prvi put da su lokalni sudovi nekoga osudili za takav zločin na Kosovu. Iako se pravda odgađa, ovaj dan označava prekretnicu i nadu, ne samo za žrtvu koja je prepoznala silovatelja i svedočila protiv njega, već i za sve ostale preživele, da će jednog dana biti sprovedena pravda", navodi se u saopštenju.

Ministarka Pravde Aljbuljena Hadžiju nazvala je dobrom vešću odluku o kazni od 10 godina zatvora za Zorana Vukotića.

“Ovo su vrlo dobre vesti za sve žrtve seksualnog nasilja u ratu, za građane, ali i za istoriju i budućnost Kosova. Pravda za ratne zločine biće izvršena i tome ćemo biti posvećeni svaki dan", napisala je Hadžiu.

Kako navodi Kosova Press, prema optužnici, "Vukotić je, kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu 22. maja 1999. godine, u saizvršilaštvu sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihičkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela".

Advokat Vlajić: Presuda Vukotiću nepravična, žalićemo se Apelacionom sudu

Advokat Nebojša Vlajić za Kosovo onlajn je izjavio je da je presuda Osnovnog suda u Prištini kojom je Zoran Vukotić osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno silovanja Albanke u opštini Vučitrn, nepravična i bez dokaza.

Vlajić ističe da će uputiti žalbu na presudu Apelacionom sudu i izrazio nadu u omogućavanje korektong sudskog procesa.

“Na žalost, znajući kakvo je kosovsko pravosuđe nismo iznenađeni ovakvom presudom. Ova presuda je nepravična i bez dokaza, zasnovana samo na svedočnjima jedne osobe, Albanke koja tvrdi da je silovana. U postupku je procedura više puta prekršena, mnogi naši prigovori nisu usvojeni, uvek na štetu optuženog. Postoje brojne povrede krivičnog postupka, što ćemo detaljno izneti u žalbi koju ćemo podneti Apelacionom sudu”, rekao je Vlajić.

Po njegovim rečima, ostaje nada da će Apelacioni sud omogućiti pravično suđenje u ovom postupku.

“Verujem da će Apelacioni sud omogućiti pravično suđenje, ber kršenja procedura, da će naći način da detaljno prouči ceo predmet i spise, što do sada nije bio slučaj”, naveo je Vlajić.

Vukotiću je ovo druga presuda, jer je 2018. godine već proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za navodno zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja 1999. godine, pa do početka juna 1999. godine.Ostale vesti

UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021
Osojane: Pronađeno beživotno telo povratnika u selu Koš
U povratničkom selu Koš kod Osojana u jutrarnjim časovima je pronađeno beživotno telo povratnika Velimira Popovića (1951) ispred porodične kuće. Srčani udar je najverovatniji uzrok njegove smrti.
  • 30.11.2021