Zmajević pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora za ratni zločin na Kosovu

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je presudu Vladu Zmajeviću, koji je u Višem sudu u Podgorici osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina zbog izvršenja krivičnog dela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" na Kosovu, saopštila je Ivana Perović, portparolka Apelacionog suda.

Podeli ovaj članak sa:
  • Foto: Savo Prelevic

Specijalno veće podgoričkog Višeg suda u Podgorici, kojim je predsedavao sudija Dragoje Jović, izreklo je prvostepenu presudu u junu ove godine. Sud smatra da je nesumnjivo dokazano da je izvršio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" tokom rata na Kosovu 1999. godine, jer je ubio četiri civila – građanina albanske nacionalnosti, koji nisu učestvovali u oružanom sukobu.

U obrazloženju presude sudija je kazao da je okrivljeni u istrazi, svega nekoliko dana nakon ubistava, priznao da je hicima iz automatske puške, usmrtio tri osobe, a zatim da su i svedoci to potvrdili.

„Nesumnjio je dokazano da je okrivljeni Zmajević počino krivično delo ’ratni zločin protiv civilnog stanovništva’. On je u istrazi 3. aprila 1999. godine priznao tri ubistva, objasnivši pritom, da je pratio jednog mladića, a zatim kada je ugledao dva čoveka, odmah zapucao. Zatim je ušao u kuću i hicima ispaljenim iz automatske puške, ubio i ženu. Ispaljivanje hitaca je pravdao strahom od dva čoveka da će zapucati na njega, dok je za ženu objasnio, da je psovala. Kasnije je negirao krivicu i izrazio čuđenje kako je to navedeno u zapisniku. Svedok Danijel Čolić je kazao da je Zmajević hladnokrvno izvršio ubistvo, a kada ga je pitao zašto je to uradio, odgovorio mu je ’zato što je Šiptar’. Nesumnjivo je utvrđeno da su oštećeni bili civili, nisu bili naoružani i nisu učestvovali u oružanim sukobima“, kazao je sudija.

U pogledu visine izrečene zatvorske kazne, objasnio je da su slične kazne bile izrečene u zemljama u okruženju koje su imale ovakve predmete.

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana, učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti.

“Okrivljeni je 30.3.1999. godine na području sela Žegra, Opština Gnjilane na Kosovu, kao vojnik dobrovoljac, ubio čobanina Imera Kadriu, dok je čuvao stoku na ispaši sa tri hica ispaljenih iz automatske puške. Potom je usmrtio i Haziri Ćazima i Idrizi Miljazima, dok je nožem udario Haziri Ćamilju, a potom u nju ispalio dva hica iz automatske puške u stomak i grudi“, piše u optužnici.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane