Vesti
Hronika

Zmajević pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora za ratni zločin na Kosovu

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je presudu Vladu Zmajeviću, koji je u Višem sudu u Podgorici osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina zbog izvršenja krivičnog dela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" na Kosovu, saopštila je Ivana Perović, portparolka Apelacionog suda.
Zmajević pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora za ratni zločin na Kosovu
Foto: Savo Prelevic

Specijalno veće podgoričkog Višeg suda u Podgorici, kojim je predsedavao sudija Dragoje Jović, izreklo je prvostepenu presudu u junu ove godine. Sud smatra da je nesumnjivo dokazano da je izvršio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" tokom rata na Kosovu 1999. godine, jer je ubio četiri civila – građanina albanske nacionalnosti, koji nisu učestvovali u oružanom sukobu.

U obrazloženju presude sudija je kazao da je okrivljeni u istrazi, svega nekoliko dana nakon ubistava, priznao da je hicima iz automatske puške, usmrtio tri osobe, a zatim da su i svedoci to potvrdili.

„Nesumnjio je dokazano da je okrivljeni Zmajević počino krivično delo ’ratni zločin protiv civilnog stanovništva’. On je u istrazi 3. aprila 1999. godine priznao tri ubistva, objasnivši pritom, da je pratio jednog mladića, a zatim kada je ugledao dva čoveka, odmah zapucao. Zatim je ušao u kuću i hicima ispaljenim iz automatske puške, ubio i ženu. Ispaljivanje hitaca je pravdao strahom od dva čoveka da će zapucati na njega, dok je za ženu objasnio, da je psovala. Kasnije je negirao krivicu i izrazio čuđenje kako je to navedeno u zapisniku. Svedok Danijel Čolić je kazao da je Zmajević hladnokrvno izvršio ubistvo, a kada ga je pitao zašto je to uradio, odgovorio mu je ’zato što je Šiptar’. Nesumnjivo je utvrđeno da su oštećeni bili civili, nisu bili naoružani i nisu učestvovali u oružanim sukobima“, kazao je sudija.

U pogledu visine izrečene zatvorske kazne, objasnio je da su slične kazne bile izrečene u zemljama u okruženju koje su imale ovakve predmete.

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana, učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti.

“Okrivljeni je 30.3.1999. godine na području sela Žegra, Opština Gnjilane na Kosovu, kao vojnik dobrovoljac, ubio čobanina Imera Kadriu, dok je čuvao stoku na ispaši sa tri hica ispaljenih iz automatske puške. Potom je usmrtio i Haziri Ćazima i Idrizi Miljazima, dok je nožem udario Haziri Ćamilju, a potom u nju ispalio dva hica iz automatske puške u stomak i grudi“, piše u optužnici.Ostale vesti

Šarčeviću zabranjen ulazak na Kosovo
Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladenu Šarčeviću vlasti u Prištini su zabranile ulazak na Kosovo, javljaju Novosti.
  • 30.09.2020
U Plemetini napadnuto srpsko dete
U Plemetini, kod Obilića, danas oko 13 časova nepoznate osobe napale su osmogodišnjeg M. V. kada se vraćao iz škole, potvrdila je za RTV Kim dečakova majka Bojana Vuksanović. Porodica sumnja na pokušaj otmice.
  • 29.09.2020
Osuđeni kosovski poslanik Etem Arifi predao se policiji
Poslanik u kosovskoj skupštini Etem Arifi predao se policiji i prebačen je u pritvorski centar u Prištini na izdržavanje kazne zatvora od 15 meseci, na koju je osuđen zbog finansijskih prevara sa subvencijama.
  • 29.09.2020
Pokušaj pljačke u Babinom Mostu

Nepoznati počinioci upali su u toku jučerašnjeg dana u porodičnu kuću Bobana Dančetovića u Babinom Mostu i tom prilikom napravili premetačinu.

  • 29.09.2020
Preminuo Dragiša Murganić, sekretar Crvenog krsta KiM
Dragiša Murganić, dugogodišnji sekretar Crvenog krsta Кosova i Metohije, preminuo je juče posle duže bolesti, objavile su Novosti.
  • 29.09.2020
Udes u Lapljem Selu, nema povređenih
Jutros oko 7:30 došlo je do saobraćajnog udesa u Lapljem Selu, nedaleko od škole "Miladin Mitić". U incidentu niko nije povređen.
  • 29.09.2020