Vesti
Hronika

"Zločin u Goraždevcu ne sme da se zaboravi"

Na osamnaestu godišnjicu od zločina na pećkoj Bistrici služen je parastos stradalim dečacima Ivanu Jovoviću i Pantu Dakiću u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu. Otac Petar iz Visokih Dečana, Nenad Našpalić goraždevački paroh i otac Dragan Radovanović pećki paroh služili su parastos, a prisustvovali su meštani ovog sela lokalni zvaničnici i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković.
Parastos u Goraždevcu (Foto Kim)

Otac postradalog Pantelije Dakića nemoćan je da bilo šta učini u rasvetljavanju ovog slučaja, kako kaže, niko ne želi da prihvati da radi na ovom slučaju.

„18 godina je evo prošlo, a pravda još nije dostižna. Šta će dalje biti ne znamo, dešavaju se iste stvari i provokacije. Ja ću dok sam živ da očekujem da se počinioci pronađu i da ih tražim, ali ja sam nemoćan da nešto uradim. Niko neće da prihvati da radi na ovom slučaju. Advokati kažu ne mogu ništa da urade, EULEKS ne preduzima ništa, sve se vrti u krug“, kazao je Milisav Dakić, otac ubijenog Panta Dakića.

Meštani Goraždevca će uvek pamtiti  13. avgust iako nada da će se počinioci pronaći ne postoji, kaže Đorđe Ugrenović, koji je tog nemilog dana ranjen.

„Trenutno nemamo nadu da će se otkirti počinioci, slučaj je zatvoren, niko nema ni želju da uradi nešto po tom pitanju, sve se svelo na okupljanje 13. avgusta i davanje počasti Pantu i Ivanu. Goraždevac će uvek pamtiti ovaj zločin, i novinari. Hvala vam što izveštavate svake godine o ovome i što ste uz nas uvek“, kazao je Đorđe.

Predsednik PO opštine Peć, Miloš Dimitrijević izrazio je žaljenje zbog ubistva nevine dece i saosećanje sa porodicama postradalih.

„Na današnji dan prisećamo se žrtava. Nama kao građanima je mnogo teško, a još teže je roditeljima čija su deca postradala i čija su deca na ovim prostorima. Nažalost ni danas nisu pronađeni počinioci ubistva tih nevinih bica, na koje smo mi kao građani sa ovih prostora ogorčeni. Ogročeni smo još i na međunarodnu zajednicu i kosovsko pravosuđe i kosovsku policiju zato što su obustavili istragu. Kao predstavnik Goraždevca pozivam na jedinstvo i slogu. Neka je večna slava Pantu i Ivanu“, Dimitrijević, predsednik PO opštine Peć.

Zamenica direktora Kancelarije za Kosovo i Mezohiju, Jelena Stojković kazala je da je napad na srpske dečake pre 18 godina na pečkoj Bistrici simbol velikog stradanja srpskog naroda.

„Evo već 18 godina od ove tragedija, a mi smo i dalje tu i tugujemo nad ovim monstruoznim zločinom koji se desio ovde u Goraždevcu. Ovaj teroristički napad je simbol velikog stradanja srpskog naroda i jedna od najvećih tragedija koja se dogodila i ne samo što je simbol stradanja nego je i simbol nepravde, jer do dana današnjeg međunarodna zajednica ništa nije uradila po pitanju rasvetljavanja ovog slučaja,i uprkos obećanjima. Ovde smo danas da odamo počast stradalima i da poručimo da smo došli da se borimo za pravdu i istinu i naš opstanak na Kosovu i Metohiji, rekla je Jelena Stojković, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM.

Nakon parastosa u crkvi, služen je pomen na grobovima Ivana Jovovića i Pantelije Dakića. Prisustvovali su članovi porodice ubijenih mladića.Ostale vesti

Osojane: Pronađeno beživotno telo povratnika u selu Koš
U povratničkom selu Koš kod Osojana u jutrarnjim časovima je pronađeno beživotno telo povratnika Velimira Popovića (1951) ispred porodične kuće. Srčani udar je najverovatniji uzrok njegove smrti.
  • 30.11.2021
KM: Danas saslušanje učesnika sinoćnjeg incidenta
Učesnici sinoćnje tuče i pucnjave koja se oko 23 sata dogodila u kafiću „Amnezija“ u Kosovskoj Mitrovici biće saslušani danas zbog alkoholisanog stanja u kome su se nalazili, rekao je za RTV Kim portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Bratislav Radović. 
  • 30.11.2021
Pucnjava i tuča u centru Kosovske Mitrovice, ranjene dve osobe
Portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović, potvrdio je oko ponoći za KoSSev da je nešto ranije došlo do incidenta u ulici Vardarskoj.
  • 30.11.2021
Uklonjeno 70 eksplozivnih naprava u šumi kod Đakovice

Pripadnici kosovskih snaga bezbednosti uklonili su 70 neeksplodiranih eksplozivnih naprava, otkrivenih prethodnih dana u okolini Đakovice.

  • 29.11.2021
Eksplodirala ručna bomba u Kosovu Polju, nema povređenih
U Kosovu Polju je jutros oko 6 sati eksplodirala ručna bomba ispred jednog bara u centru grada, ali niko nije povređen.
  • 29.11.2021
Na Kosovu noćas tri slabija zemljotresa
Na Kosovu su noćas zabeležena tri slabija zemljotresa.
  • 29.11.2021