Vesti
Hronika

Zeka: I Daut Haradinaj pozvan u Specijalni sud

Specijalni sud pozvao je Dauta Haradinaja da da iskaz, rekao je u intervjuu za T7 predsednik Evroatlantske stranke Kosova, poslanik kosovske skupštine, Miljaim Zeka, prenosi Zeri. Potvrdio je i ranije spekulacije da su prethodno ispitani i Kadri Veselji u Ljubljani, a potom i Hašim Tači u Prištini.
Zeka: I Daut Haradinaj pozvan u Specijalni sud
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Miljaim Zeka je za T7 izjavio i da nije hteo ranije da iznosi u javnost to da je poziv Specijalnog suda upućen obojici braće Haradinaj, iz poštovanja prema njihovom ocu, Hiljmiju Haradinaju.

On je u sinoćnjem intervjuu, koji danas prenose mediji u Prištini, ponovio da je specijalni tužilac ispitao i predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija i kosovskog predsednika Hašima Tačija. Veselji je po Zekinim tvrdnjama ispitan u Ljubljani, a Tači u Prištini.

Takođe, Zeka je ocenio da pravi razlog ostavke Ramuša Haradinaja na mesto kosovskog premijera nije poziv Specijalnog suda, ističući da bi takva odluka bila razumna da je protiv njega bila podignuta optužnica.

Prema mišljenju Miljaima Zeke, Haradinaj je odlučio da podnese ostavku nakon izjave koalicionog partnera Kadrija Veseljija koji je iz službene posete Americi poručio da Haradinaj komunicira sa SAD kao sa Srbima, piše Zeri.

Podsećamo, tri dana pre nego je Haradinaj objavio da podnosi ostavku, Veselji je izneo niz kritika na račun Ramuša Haradinaja:

„Imate sva ta ponašanja koja su destruktivna. Mi smo uveli takse kao odgovor na destruktivnu politiku Srbije, ali ne želimo da takse budu korišćene i kao model komunikacije sa EU i SAD. Zato sam ja predložio da kažemo Da Americi i EU“, rekao je Veselji. Kako je kasnije objasnio Veselji, njegov stav i glavni razlog da se razlikuje od svog koalicionog partnera, Ramuša Haradinaja u stavu prema taksama je, da „način komunikacije sa Srbijom nikada ne sme biti isti kao način komunikacije sa SAD i EU“.

Prema rečima predsednika Udruženja veterana „OVK“ Hisnija Gucatija (Hysni Gucati), do sada je od strane specijalnog tužioca ispitano oko 100 članova ovog udruženja. Međutim, nisu svi javno predočili da su ispitani, kao ni u kom svojstvu, dok sud ne komentariše tekuće istrage.

Prema evidenciji koju je KoSSev vodio, do sada je 41 osoba javno objavilo da su ispitani ili pozvani na ispitivanje od strane specijalnog tužioca. Većina njih, odnosno 37 su bili pripadnici „OVK“.

I sam Miljaim Zeka je ranije potvrdio da ga je Specijalni sud do sada dva puta ispitao. Jedini je od javnosti poznatih ispitanih koji je saopštio i u vezi sa kojim slučajevima je bio ispitan, radilo se o slučajevima ubistva Ahmeta Krasnićija, Rastina Kićine, ali i još jednom slučaju o zatvoreniku koji je rekao da mu je Zeka „spasio život u zatvoru OVK u Albaniji“.

Miljaim Zeka bio je pre nepunih godinu dana uhapšen zbog pretnji specijalnom tužiocu Kosova Afrimu Šefkiu, a u vezi sa slučajem navodne prevare o radnim vizama za Nemačku koji je vodio protiv njega.

U fokus lokalne srpske javnosti Zeka je dospeo krajem prošle godine, kada je u kosovskoj skupštini izrazio žaljenje što tokom rata „nije ubijeno više Srba i od njih napravljen sudžuk“.

„Previše je provokativno i previše uvredljivo za Albance koji žive na Kosovu kada vaši sunarodnici dođu iz Beograda sa slikama Miloševića i Mladića, koji su vršili masakre, ubijali ljude – i Albanci su ubijali, to je bio rat. Vi ste ubili 14 hiljada nas, mi smo ubili 1400 vas, nismo mogli više ali bismo od vas napravili sudžuk,“ rekao je tokom plenarne sednice Skupštine Kosova.Ostale vesti

Sahrana profesora Lazića u ponedeljak u Beogradu
Profesor Živorad Lazić Điđa, koji je preminuo juče posle kraće bolesti, biće sahranjen u ponedeljak 1. juna u Beogradu.
  • 29.05.2020
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020
Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020
Preminuo profesor Điđa
Posle kraće bolesti, u bolnici u Beogradu, danas je preminuo profesor prava i potpredsednik Srpskog naciolanog foruma (SNF) Živorad Lazić Điđa (59).
  • 28.05.2020
Napadnut povratnik u Drenovcu
Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline zadobio je povrede nakon napada nekoliko albanskih čobana na njegovom imanju.
  • 27.05.2020