Vesti
Hronika

Završeno prvo ročište za ubistvo Olivera Ivanovića

Pred Osnovnim sudom u Prištini završeno je prvo ročište na suđenju za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, po optužnici Specijalnog tužilaštva, na kome su tužilac i advokati odbrane dali uvodnu reč.
Završeno prvo ročište za ubistvo Olivera Ivanovića
Sa današnjeg ročišta u Prištini (Foto Kim)

Suđenje je počelo proverom identiteta optuženih i upoznavanjem sa njihovim pravima. Na predlog advokata, optužnica im nije pročitana jer su sa njom već upoznati, a svi optuženi su se izjasnili da su razumeli navode optužnice, te da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Tužilac Burim Ćerkini je rekao da smatra da postoje dokazi da su Nedejko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i Silvana Arsović bili deo organizovane krimilane grupe koja je delovala u Kosovskoj Mitrovici od 2014. do 2018. godine.

"Tužilaštvo je stava da je najmanje tri godine pre ubistva, svo četvoro optuženih postupalo kao kriminalna grupa sa hijerarhijom i organizovanim zadacima", rekao je tužilac.

Žarko Jovanović i Dragiša Marković optuženi su za zloupotrebu službenog položaja. Prema rečima tužioca, Marković je optužen za otkrivanje službene tajne i manipulaciju dokazima na mestu ubistva.

Tužilaštvo optužene tereti za niz krivičnih dela koja se odnose na učešće ili organizovanje kriminalne grupe, teško ubistvo, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćeno i neovlašćeno posedovanje, kontrolu ili posedovanje oružja.

Advokatica Jovana Filipović kazala je da je optužba o Silvani Arsović data paušalno i bez osnovnih elemenata, pa je predložila dodatno veštačenje mobilnog telefona Arsovićeve kako bi se utvrilo da li je ona bila u direktnoj vezi sa drugim optuženim licima.

"Novina jeste da je tužilac istakao da je u pitanju bezbednosna služba koja je navodno isključila kamere, a da ih je Silvana uključila za šta, naravno, ponovo nema nijedan dokaz. Odbrana je zahtevala da se ti dokazi pribave,  sugerisala da je teret dokazivanja krivice na strani tužilaštva, a ne na strani odbrane. Zahtevali smo se da se takvi dokazi dostave. Sigurna sam da će se dokazati njena nevinost na ovom sudu", rekla je Filipovićeva nakon suđenja. 

Advokat Tom Gaši koji zastupa optuženog Radeta Basaru kazao je da njegov klijent nema nikakve veze sa slučajem za koji se tereti.

"On, kao policajac Republike Kosovo, nikada nije dao nikakve informacije policajcima u Republici Srbiji. Ukoliko tužilaštvo smatra da je grupa Milana Radoičića izvršila ubistvo Olivera Ivanovića, oni moraju da podignu optužnicu ili faktički da obaveste sud zbog čega sumnjaju u Radoičića", rekao je Gaši i dodao da je zatražio ukidanje pritvora za svog klijenta ili zamenu za kućni pritvor i neku drugu meru.

Branilac Marka Rošića advokat Mahmut Haljimi je rekao da je na dan i u vreme ubistva Olivera Ivanovića "njegov klijent spavao" i zatražio je da on bude pušten uz kauciju.

Takođe, branilac Faruk Korenica je zatražio da se njegovom klijentu Nedeljku Spasojeviću odredi mera kućnog pritvora.

Na današnje ročite u svojstvu oštećene je bila pozvana i supruga pokojnog Olivera, Marina Ivanović.

Ona je kazala da je poziv dobila u svojstvu svedoka, a da je na suđenju saznala da je pozvana kao oštećena, te da nije pripremljena da iznese uvodnu reč.

Suđenje će biti nastavljeno 30. avgusta, ročišta su najavljena i za 14. i 17. septembar.

Podsetimo, Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine u severnom delu Kosovske Mitrovice, ispred sedišta GI SDP koju je osnovao i vodio.Ostale vesti

Poznat uzrok tragedije u Hrvatskoj: Uhapšen vozač autobusa, zaspao za volanom
Zamenik opštinskog državnog tužioca Slavko Pranjić je nakon uviđaja na mestu nesreće na autoputu u blizini Slavonskog Broda, u kojoj je poginulo najmanje 10 osoba, a povređeno više desetina, saopštio da je vozač autobusa uhapšen, prenosi hrvatski portal Jutarnji.
  • 25.07.2021
Deset poginulih, 45 povređenih u sletanju autobusa kod Slavonskog Broda
Deset osoba je poginulo, dok je nekoliko desetina povređeno, kada je autobus kosovskih oznaka sleteo jutros sa autoputa kod Slavonskog Broda, saopštila je hrvatska policija. Osam osoba je teško povređeno. Kako nezvanično saznaje Hina, autobus je saobraćao na liniji Frankfurt-Đakovica.
  • 25.07.2021
Preminuo Miroslav Toholj
Književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.
  • 23.07.2021
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
  • 23.07.2021
Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima
U Starom Gracku kod Lipljana obležene su 22 godine od stradanja četrnaest srpskih žetelaca. 
  • 23.07.2021
Odalović: Izvesno se zna ko je počinio zločin u Starom Grackom
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, povodom 22. godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko na Kosovu, da se izvesno zna ko je počinio taj zločin, ali da epiloga još nema, kao ni u ostalim zločinima nad Srbima pre ili po dolasku međunarodne misije.
  • 23.07.2021