Vesti
Hronika

Završeno prvo ročište za ubistvo Olivera Ivanovića

Pred Osnovnim sudom u Prištini završeno je prvo ročište na suđenju za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, po optužnici Specijalnog tužilaštva, na kome su tužilac i advokati odbrane dali uvodnu reč.
Završeno prvo ročište za ubistvo Olivera Ivanovića
Sa današnjeg ročišta u Prištini (Foto Kim)

Suđenje je počelo proverom identiteta optuženih i upoznavanjem sa njihovim pravima. Na predlog advokata, optužnica im nije pročitana jer su sa njom već upoznati, a svi optuženi su se izjasnili da su razumeli navode optužnice, te da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Tužilac Burim Ćerkini je rekao da smatra da postoje dokazi da su Nedejko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i Silvana Arsović bili deo organizovane krimilane grupe koja je delovala u Kosovskoj Mitrovici od 2014. do 2018. godine.

"Tužilaštvo je stava da je najmanje tri godine pre ubistva, svo četvoro optuženih postupalo kao kriminalna grupa sa hijerarhijom i organizovanim zadacima", rekao je tužilac.

Žarko Jovanović i Dragiša Marković optuženi su za zloupotrebu službenog položaja. Prema rečima tužioca, Marković je optužen za otkrivanje službene tajne i manipulaciju dokazima na mestu ubistva.

Tužilaštvo optužene tereti za niz krivičnih dela koja se odnose na učešće ili organizovanje kriminalne grupe, teško ubistvo, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćeno i neovlašćeno posedovanje, kontrolu ili posedovanje oružja.

Advokatica Jovana Filipović kazala je da je optužba o Silvani Arsović data paušalno i bez osnovnih elemenata, pa je predložila dodatno veštačenje mobilnog telefona Arsovićeve kako bi se utvrilo da li je ona bila u direktnoj vezi sa drugim optuženim licima.

"Novina jeste da je tužilac istakao da je u pitanju bezbednosna služba koja je navodno isključila kamere, a da ih je Silvana uključila za šta, naravno, ponovo nema nijedan dokaz. Odbrana je zahtevala da se ti dokazi pribave,  sugerisala da je teret dokazivanja krivice na strani tužilaštva, a ne na strani odbrane. Zahtevali smo se da se takvi dokazi dostave. Sigurna sam da će se dokazati njena nevinost na ovom sudu", rekla je Filipovićeva nakon suđenja. 

Advokat Tom Gaši koji zastupa optuženog Radeta Basaru kazao je da njegov klijent nema nikakve veze sa slučajem za koji se tereti.

"On, kao policajac Republike Kosovo, nikada nije dao nikakve informacije policajcima u Republici Srbiji. Ukoliko tužilaštvo smatra da je grupa Milana Radoičića izvršila ubistvo Olivera Ivanovića, oni moraju da podignu optužnicu ili faktički da obaveste sud zbog čega sumnjaju u Radoičića", rekao je Gaši i dodao da je zatražio ukidanje pritvora za svog klijenta ili zamenu za kućni pritvor i neku drugu meru.

Branilac Marka Rošića advokat Mahmut Haljimi je rekao da je na dan i u vreme ubistva Olivera Ivanovića "njegov klijent spavao" i zatražio je da on bude pušten uz kauciju.

Takođe, branilac Faruk Korenica je zatražio da se njegovom klijentu Nedeljku Spasojeviću odredi mera kućnog pritvora.

Na današnje ročite u svojstvu oštećene je bila pozvana i supruga pokojnog Olivera, Marina Ivanović.

Ona je kazala da je poziv dobila u svojstvu svedoka, a da je na suđenju saznala da je pozvana kao oštećena, te da nije pripremljena da iznese uvodnu reč.

Suđenje će biti nastavljeno 30. avgusta, ročišta su najavljena i za 14. i 17. septembar.

Podsetimo, Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine u severnom delu Kosovske Mitrovice, ispred sedišta GI SDP koju je osnovao i vodio.Ostale vesti

Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021