Vesti
Hronika

Završena istraga o Žutoj kući

Tim specijalnog tužioca EU Klinta Vilijamsona okončao istragu o "Žutoj kući". Očekuju se optužnice protiv bivših najznačajnijih komandanata Oslobodilačke vojske Kosova, piše prištinski Ekspres.
Završena istraga o Žutoj kući
Žuta kuća, Kukeš (Foto Novosti)

Istraga je okončana i Klint Vilijamson je napisao izveštaj, u kojem se, navodi prištinski dnevnik, nalazi dovoljno dokaza za podizanje optužnica.

Specijalni tim istražilaca, nazvan "Tim Marti" po izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju, navodno je istragom došao do dokaza da je među odgovornima i jedan od članova Glavnog štaba nekadašnje OVK.

Osim člana glavnog štaba optuženi će biti i lokalni komandanti OVK, piše list, navodeći da "Vilijamsonov tim nije uspeo da otkrije lokacije na kojima su sahranjena tela otetih Srba".

Tim Klinta Vilijamson se nije bavio samo istragom navoda o trgovini organima kidnapovanih i potom ubijenih Srba, već i širim vezama šefova OVK sa organizovanim kriminalom.

Za sada se, međutim, ne pominje ni jedno ime, ali je Njujorker u maju prošle godine kao glavnog organizatora čitavog niza kriminalnih radnji označio Sabita Gecija, "Velikog gazdu" prištinske mafije i jednog od bivših komandanata OVK.

Geci je 2011. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih protiv civila u dva logora na severu Albanije.

Podizanje optužnice protiv Gecija usledilo je svega nekoliko sedmica nakon što je kosovsku političku scenu iz temelja potresao izveštaj Dika Martija, koji je u ime Saveta Evrope istraživao navode o zločinima OVK tokom i posle rata, uključujući i trgovinu organima otetih Srba.

Geci je jedan od osnivača OVK, saradnik Hašima Tačija, i čovek koji godinama slovi za šefa mafije o čemu svedoči i njegov ratni nadimak "Big bos" ili "Veliki gazda". Osuđen je 2001. godine na pet godina zatvora zbog iznuđivanja novca.Ostale vesti

Demolirana ulazna vrata srpske škole u Obiliću
Nepoznati počinioci polomili su juče stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću.
  • 19.04.2021
Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021