Zatvorena Via Ferrata Berim, povređene dve osobe

Tokom otvaranja nove trase Via Ferrate Berim, nadomak Zubinog Potoka, a usled obrušavanja kamenja, povređene su dve osobe. Nova trasa, na kojoj je došlo do nezgode, zatvorena je. Teže povređena novinarka, Sanja Sovrlić, oporavlja se u mitrovičkoj bolnici.

Podeli ovaj članak sa:
  • Berim (Foto Outdoor In)

Tokom otvaranja nove trase Via Ferrate Berim obrušio se kamen koji je povredio dve osobe, saopšteno je danas na fb stranici "Outdoor In".

Kamen se odronio na početku nove trase, na samom vrhu jaruge koja se koristi i kao silazna staza sa (postojeće) Via Ferrate.

Od udarca kamena jedna muška osoba je zadobila povredu glave koja je privremeno sanirana na licu mesta, i to lice je moglo samostalno da se spusti sa Via Ferrate.

Druga povređena je ženska osoba, novinarka Sanja Sovrlić, koja je zadobila povredu kuka, čije spašavanje sa Via Ferrate je trajalo pet časova.

Sovrlić je u telefonskoj izjavi Radiju Kontakt plus rekla da se oporavlja u mitrovičkoj bolnici i da se nada da će biti sve u redu.

U spašavanju su učestvovali predstavnici GSS Srbije, vodiči iz Marimangata, gosti koji su tog dana bili na Via Ferrati, vodiči i spasioci Outdoor In-a.

Bitnu ulogu u spašavanju imala je medicinska ekipa Doma zdravlja Zubin Potok, a pomoć je pružila i policijska stanica iz Zubinog Potoka.

Naknadnom analizom terena utvrđeno je da se kamen pokrenuo iz zemlje nakon prelaska preko travnate povšine koja se nalazila iznad njega, navode iz "Outdoor In".

U tom trenutku u zoni pada kamena nalazilo se više osoba, i samo hitrom reakcijom prisutnih izbegnuta je veća katastrofa.

Glavni moto na Via Ferrati Berim glasi "bezbednost na prvom mestu!", i ovo je prvi incident nakon tri godine od kad je otvorena ova turistička atrakcija.

Međutim, ovaj incident je pokazao da uvek moramo da računamo na nepredvidljivost prirode, i da budemo spremni da brzo i adekvatno reagujemo u incidentnim situacijama, navodi se u saopštenju.

U cilju jačanja bezbednosti, Outdoor In je odlučio da zatvori novu trasu Via Ferrate Berim dok se ne napravi nova ruta koja će zaobići lokacije koje mogu biti u zoni pada kamenja. Postojeća trasa je dostupna za penajnje dok vremenski uslovi to dozvoljavaju.

Outdoor In povređenima je poželeo brz oporavak izahvalio svim učesnicima u akciji spašavanja.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane