Zašto je blokirana optužnica za lažne "veterane"?

Sutra će Specijalno tužilaštvo da održi konferenciju za medije kako bi razjasnili sve nedoumice u vezi sa optužnicom za lažne veterane (takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, prim. red.) i ostavkom tužioca Eljeza Bljakaja. Šef specijalnog suda, Rešat Milaku, priznao je da je jedan od razloga zašto optužnica nije podneta sudu to što nije poznato ko su nezakoniti korisnici (novčanih nadoknada). Postoje samo brojke, ali nema konkretnih imena. Milaku je rekao da će druge detalje izneti sutra.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto rtcg.me)

Tužilac koji je podneo ostavku, Eljez Bljakaj, napisao je optužnicu i potpisao je, ali ona nije poslata sudu, a u optužnici se nalazi 19.060 lažnih veterana. Zato je kosovski budžet oštećen za više od 38.882.400 evra godišnje.

Međutim, nigde u optužnici nije spomenuto ko su nezakoniti korisnici statusa veterana.

Glavni specijalni tužilac Rešat Milaku potvrdio je za Express da će u ponedeljak da održi konferenciju za medije kako bi razjasnio detalje istrage koju je o veteranima sproveo tužilac koji je podneo ostavku Eljez Bljakaj.

On je potvrdio da je jedan od razloga zašto optužnica nije podneta sudu to što nema imena korisnika nezakonito stečenog statusa veterana.

„Ovo je jedan od razloga zašto nije podneta sudu. Postoje i drugi razlozi koje ćemo sutra da predstavimo na konferenciji za novinare“, rekao je Milaku u subotu za Express.

Tužilac koji je podneo ostavku ispitao je sve članove Državne komisije za verifikaciju statusa veterana OVK. Protiv svih je podneo optužnicu. To su: Agim Čeku, Nuredin Ljuštaku, Sadik Haljitjaha, Škumbin Demaljiaj, Ćelj Gaši, Šukri Buja, Ahmet Daku, Rustem Beriša, Faik Fazljiu, Smajlj Eljezaj, Fadilj Šurdaj, Džavit Jašari.

U optužnici, tužilac koji je podneo ostavku, pomenuo je šifre nezakonitih veterana, međutim, nije napisao nijedno od njihovih imena.

Sada se očekuje da se optužnica proširi i da je primi Osnovno tužilaštvo. Očekuje se da pred sud izađu i nezakoniti veterani koji će da budu primorani da vrate sva sredstva koja su na prevaru uzeli od države. Čak i ako nemaju novac, država može da konfiskuje imovinu za svaki evro koji su iznudili od države.

Zakon predviđa pravni postupak za sve nezakonite veterane.

Izvori Expressa ukazuju da je tužilac Bljakaj imao dokumentaciju da neki od „veterana“ – koji su nezakonito stekli korist – borave u zemljama EU i da nikada nisu učestvovali u ratu.

S druge strane, Agim Čeku, kazao je da još nema zvanično obaveštenje u vezi sa optužnicom specijalnog tužioca protiv Komisije za verifikaciju veterana OVK. Rekao je da se ne oseća krivim i da neće više da govori sve dok se optužnica ne ozvaniči.

Čak je i Šukri Buja jedan od onih koji su uključeni u optužnicu tužioca koji je podneo ostavku, Eljeza Bljakaja.

Bivši lider OVK za zonu Nerodimlja kaže da tužilac nije imao profesionalno znanje kada je započeo istragu o listama veterana.

Rekao je da Bljakaj nije znao politički kontekst stvaranja OVK.

Šukri Buja kaže da je lako vratiti listu veterana na realan broj. Zahteva da se donese politička odluka o uklanjanju sa liste „veterana“ onih iz Ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, FARK-a, štabova itd.

Zahteva da se pitanje o 19.000 veterana postavi Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Ramušu Haradinaju i Isi Mustafi.

Jedan od onih koji su uključeni u optužnicu tužioca Bljakaja za zloupotrebu liste veterana je i bivši zastupnik ratnih udruženja, Džavit Jašari.

Međutim, Jašari je negirao to i okrivio sve komandante tih područja i njihove potčinjene.

On je za Express rekao da nije bio uključen u verifikaciju veterana i da je to bila odgovornost komandira područja.

Izjavio je da je, ukoliko je takva stvar tačna, on spreman da preuzme odgovornost.

Optužen da je počinio prevaru sa listama veterana je i Nuredin Ljuštaku, koji je rasvetlio detalje o tome ko je mogao da preti tužiocu Eljezu Bljakaju.

On je rekao da su Bljakaju mogli da prete članovi brigade „Hasan Priština“ koja je formirana nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ostale vesti

 • Saslušan Zlatan Krstić

  Saslušan Zlatan Krstić

  Zlatan Кrstić iz Кragujevca, kojeg kosovsko Specijalno tužilaštvo sumnjiči da je 26. marta 1999. godine, kao pripadnik policije, učestovao u izvršenju krivičnog dela "ratnog zločina protiv civilnog stanovništva", saslušan je danas u Prištini od strane tužioca Valjdeta Gašija izjavio je njegov advokat Dejan A. Vasić.

 • Preminuo glumac Vasilj Adžić

  Preminuo glumac Vasilj Adžić

  Glumac i multimedijalni umetnik iz Kosovske Mitrovice, Vasilj Adžić (1976), preminuo je danas od posledica srčanog udara, objavili su njegovi prijatelji i saradnici.

 • Godišnjica nestanka novinara: Nećemo odustati

  Godišnjica nestanka novinara: Nećemo odustati

  Na mestu gde su poslednji put, pre 21 godinu, viđeni novinari Ranko Perenić i Đuro Slavuj okupili su se novinari, članovi Udruženja novinara Srbije i njegovog ogranka na Kosovu, kako bi još jednom podsetili na njihov nestanak.

 • Uhapšeni Srbin i Albanac, protivnici gradnje mini-hidroelektrane

  Uhapšeni Srbin i Albanac, protivnici gradnje mini-hidroelektrane

  Regionalna istražna jedinica Kosovske policije iz Uroševca juče je u selu Donja Bitinja kod Štrpca, izvršila pretres i privela dvojicu muškaraca – Srbina i Albanca, pod sumnjom da su zapalili dva bagera kojima su vršeni radovi na izgradnji mini-hidrocentrale u ovom mestu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane