Vesti
Hronika

Zaplenjena oprema troši struje koliko i 500 kuća

Ministar finansija Kosova Hekuran Murati izjavio je da 272 komada opreme za rudarenje kriptovaluta koji su zaplenjeni kod Leposavića troše struju isto koliko i 500 domaćinstava.
Zaplenjena oprema troši struje koliko i 500 kuća
Ilustracija (Foto istock)

Murati je naveo da po sadašnjim uvoznim cenama, konfiskovani uređaji troše struju u vrednosti od 60 hiljada do 120 hiljada evra mesečno.

„O ovome govorimo kada kažemo da ne možemo dozvoliti nelegalno bogaćenje nekih, o trošku poreskih obveznika“, napisao je Murati na Fejsbuku.

Policija Kosova započela je jutros akciju oduzimanja antiminera, opreme koja služi za rudarenje kriptovaluta, u okviru koje su u opštini Leposavić oduzeta 272 takva uređaja, saopšteno je iz policije.

„U ovoj akciji, koja je počela u ranim jutarnjim satima, angažovane su jedinice različitih profila policije koje su dale podršku carini Kosova u vršenju kontrole na severu zemlje, u selu Trebice, opštine Leposavić, gde su oduzeta 272 različita antiminera, uređaja koji se koriste u proizvodnji bitkona“, navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova je tokom prošle nedelje donela odluku o zabrani proizvodnje bitkoina, zbog energetske krize na Kosovu.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022