Vesti
Hronika

Zapaljen bilbord sa amblemom "OVK" kod Gračanice

Nepoznati počinioci zapalili su bilbord sa amblemom OVK, koji je pre nekoliko dana postavljen na ulazu u Gračanicu iz pravca Gnjilana. Iz Regionalne direkcije policije u Prištini su za RTV Kim saopštili da se "prema prvim informacijama sumnja da se oštećenje bilborda dogodilo u ranim jutarnjim časovima".
Zapaljen bilbord sa amblemom
Zapaljen bilbord kod Gračanice (Foto Kim)

Polovina bilborda je izgorela, a mesto događaja obezbeđuju snage kosovske policije, javlja reporterka RTV Kim.

Među okupljenima je desetak Albanaca, meštana obližnjeg sela Kišnica.

Na licu mesta je veći broj televizijskih ekipa.

Ekipa RTV Kim je pokušala da više detalja o događaju dobije od nadležnih u policijskoj stanici u Gračanici, međutim tamo su nam rekli da "nemaju komentar". 

Iz Regionalne direkcije policije u Prištini su za RTV Kim saopštili da se "prema prvim informacijama sumnja da se oštećenje bilborda dogodilo u ranim jutarnjim časovima".

"Danas smo primili informaciju povodom oštećenja transparenta koji je bio postavljen na magistralnom putu Priština-Gnjilane.Policija je odmah izašla na mesto dogadjaja i prema prvim informacijama sumnja se da se oštećenje dogodilo u ranim jutarnjim satima", navedeno je u saopštenju dostavljenom RTV Kim.

Iz policije ističu da je "pokrenuta istraga u vezi sa okolnostima koje karakterišu ovaj slučaj".

Na bilbordu koji je u nedelju postavljen na ulazu u Gračanicu iz pravca Gnjilana na albanskom jeziku je pisalo "Sloboda ima ime, OVK".

Podsetimo, predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je zatražio uklanjanje bilborda od strane Ministarstva za saobraćaj, “jer je ono vlasnik zemljišta na kojem se nalazi bilbord”.

Odbornik SO Gračanica iz Kišnice Granit Gaši ističe da je paljenje bilborda „kriminalni akt“.

“Ovo su posledice gradonačelnika Gračanice Srđana Popovića koji je svojim izjavama podstakao na ovakav čin. Mi smo ovo postavili kako bismo se solidarisali sa borcima OVK koji se sada nalaze u Hagu. Nadam se da će tužilaštvo uraditi svoj posao i da će se sve ovo završiti kako treba”, kazao je Gaši.

Uprkos pokušajima brojnih novinarskih ekupa, da dobijemo više informacija od gradonačelnika opštine Gračanica,  Popović danas nije bio dostupan za izjavu.

Većina meštana opštine Gračanica sa kojima je ekipa RTV Kim pokušala da razgovara povodom postavljanja bilborda i njegovog paljenja nije bila raspoložena za izjave, dok oni koji jesu smatraju da je to vid provokacije.

"Bilbord sa natpisom predstavlja još jedan vid provokacije srpskog naroda“, smatra Nikola Milić iz Plemetine.

Juče su, predstavnici Omladinskog saveta iz Gračanice, poslali odgovor na bilbord "Sloboda ima ime, Ovk". Oni su transparentom ispred svoje zgrade poručili - "Mir nema alternativu".Ostale vesti

Preminuo Miroslav Toholj
Književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.
  • 23.07.2021
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
  • 23.07.2021
Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima
U Starom Gracku kod Lipljana obležene su 22 godine od stradanja četrnaest srpskih žetelaca. 
  • 23.07.2021
Odalović: Izvesno se zna ko je počinio zločin u Starom Grackom
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, povodom 22. godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko na Kosovu, da se izvesno zna ko je počinio taj zločin, ali da epiloga još nema, kao ni u ostalim zločinima nad Srbima pre ili po dolasku međunarodne misije.
  • 23.07.2021
Nepoznata lica provalila u hram Sv. Petra i Pavla i ispisala grafite OVK
Kosovska policija u selu Brod je 18. jula obavestila lokalnog sveštenika u Štrpcu da su prilikom rutinskog obilaska hramova videli oštećena vrata na hramu Sv. Ap. Petra i Pavla u selu Brod, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.
  • 22.07.2021
Sušica: Uvredljivim grafitima vandalizovano dečje igralište
Na dečjem igralištu u Sušici kraj Gračanice ispisane su poruke: "UÇK" (OVK), "Albanija je ovde", "Albansko polje" (igralište), "....š Srbiju".
  • 21.07.2021