Vesti
Hronika

Zaključena istraga u Piskotama, tela nisu pronađena

Pretraga lokacije u selu Piskote u okolini Đakovice za koju se sumnjalo da krije tela 20 srpskih civla stradalih u logoru Likovac okončana je bez rezultata, potvrdio je za RTV Kim Prenk Đetaj.

Zaključena istraga u Piskotama, tela nisu pronađena
Prenk Đetaj i Milorad Trifunović (Foto Kim)

Predsednik Komisije za nestale pri vladi Kosova Prenk Đetaj kaže da na ovom terenu nisu pronađeni nikakvi ljudski ostaci.

„Provera terena je izvršena juče, na mestu gde se sumnjalo da postoji masovna grobnica, međutim ništa nije nađeno, rezultat je negativan. Mesto koje je obeleženo kao sumnjivo je zatvoreno. Tokom pretrage bili su prisutni i predstavnici beogradske Komisije za nestale, predstavnici Tužilaštva za ratne zločine, kao i predstavnici Euleksa i svi oni su zaključili da na toj lokaciji nema onoga što je traženo“, kazao je Đetaj u emisiji „Dogovor!?“ RTV Kim koja će biti emitovana sutra u 20 sati.

Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije kaže da je iz medija saznao da će u Piskotama biti pokrenuta istraga. Trifunović je razočaran što nadležne institucije nisu dobro ispitale informacije o postojanju grobnice u okolini Đakovice.

„Takve informacije su šok za članove porodica. Kada čujemo tako nešto onda se ponadamo da ćemo pronaći bar zemne ostatke naših najmilijih. Mi smo se odavno pomirili sa sudbinom da njih nema. Oko 90 odsto nas smatra da naši najmiliji nisu živi, ali se nadamo da ćemo naći njihove ostatke, i mi živimo u toj nadi. Mi smo bili ubeđeni da je to sigurno, da će nešto sigurno naći i da se neće dogoditi isto kao u Žilivodama gde nakon četiri godine pretrage nije nađeno ništa. Znači, informacije treba proveriti“, rekao je Trifunović.

Prenk Đetaj je kritikovao predstavnike Euleksa što o slučaju Piskota nisu obavestili Komisiju za nestala lica u Prištini, već su o pokretanju istrage saznali takođe preko medija.

„Kasno smo bili informisani, to je bila naša primedba predstavnicima Euleksa jer nas nisu obavestili o ovoj proveri. Ipak, mi smo ovaj slučaj ozbiljno shvatili i podržavamo i pomažemo u našim mogućnostima da se sve sumnjive lokacije provere, jer jedino tako možemo doći do istine o tome da li ostataka ima ili nema“, rekao je Đetaj.

Prema podacima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih u logoru Likovac su bili zatočeni i rudari sa kopa Belaćevac.

Tužilaštvo u Beogradu saopšteilo je u ponedeljak da u saradnji sa Euleksovim tužilaštvom proverava informacije o postojanju masovne grobnice u selu Piskote, kod Đakovice.

Pretpostavljalo se da se na toj lokaciji nalaze tela srpskih civila natradalih tokom 1998. i 1999. u logoru Likovac.

Sa područja Đakovice u tom periodu nestalo je 73 srpskih civila.Ostale vesti

Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020
Godišnjica stradanja jeromonaha Stefana Purića
Danas se navršava 21 godina od stradanja jeromonaha Stefana Purića, koga su 1999. godine oteli, a potom i ubili pripadnici OVK u selu Budisavci kod Istoka, nedaleko od istoimenog manastira u kome je služio u metohu Pećke patrijaršije.
  • 19.07.2020
KM: Porodično nasilje i krađa novca
Kosovska policija tokom poslednja 24 sata registrovala je slučaj porodičnog nasilja, kao i krađu novca u severnom delu Mitrovice.
  • 19.07.2020
Godišnjica stradanja Srba i Roma u opštini Orahovac
Danas se obeležava godišnjica masovne otmice i egzekucije Srba i Roma u Orahovcu koju su počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova pre 22 godine. Tokom jula 1998. u opštini Orahovac život je izgubilo 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK-a više od 100 Srba i Roma i to pretežno civila.
  • 18.07.2020