Vesti
Hronika

Zaključena istraga u Piskotama, tela nisu pronađena

Pretraga lokacije u selu Piskote u okolini Đakovice za koju se sumnjalo da krije tela 20 srpskih civla stradalih u logoru Likovac okončana je bez rezultata, potvrdio je za RTV Kim Prenk Đetaj.

Zaključena istraga u Piskotama, tela nisu pronađena
Prenk Đetaj i Milorad Trifunović (Foto Kim)

Predsednik Komisije za nestale pri vladi Kosova Prenk Đetaj kaže da na ovom terenu nisu pronađeni nikakvi ljudski ostaci.

„Provera terena je izvršena juče, na mestu gde se sumnjalo da postoji masovna grobnica, međutim ništa nije nađeno, rezultat je negativan. Mesto koje je obeleženo kao sumnjivo je zatvoreno. Tokom pretrage bili su prisutni i predstavnici beogradske Komisije za nestale, predstavnici Tužilaštva za ratne zločine, kao i predstavnici Euleksa i svi oni su zaključili da na toj lokaciji nema onoga što je traženo“, kazao je Đetaj u emisiji „Dogovor!?“ RTV Kim koja će biti emitovana sutra u 20 sati.

Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije kaže da je iz medija saznao da će u Piskotama biti pokrenuta istraga. Trifunović je razočaran što nadležne institucije nisu dobro ispitale informacije o postojanju grobnice u okolini Đakovice.

„Takve informacije su šok za članove porodica. Kada čujemo tako nešto onda se ponadamo da ćemo pronaći bar zemne ostatke naših najmilijih. Mi smo se odavno pomirili sa sudbinom da njih nema. Oko 90 odsto nas smatra da naši najmiliji nisu živi, ali se nadamo da ćemo naći njihove ostatke, i mi živimo u toj nadi. Mi smo bili ubeđeni da je to sigurno, da će nešto sigurno naći i da se neće dogoditi isto kao u Žilivodama gde nakon četiri godine pretrage nije nađeno ništa. Znači, informacije treba proveriti“, rekao je Trifunović.

Prenk Đetaj je kritikovao predstavnike Euleksa što o slučaju Piskota nisu obavestili Komisiju za nestala lica u Prištini, već su o pokretanju istrage saznali takođe preko medija.

„Kasno smo bili informisani, to je bila naša primedba predstavnicima Euleksa jer nas nisu obavestili o ovoj proveri. Ipak, mi smo ovaj slučaj ozbiljno shvatili i podržavamo i pomažemo u našim mogućnostima da se sve sumnjive lokacije provere, jer jedino tako možemo doći do istine o tome da li ostataka ima ili nema“, rekao je Đetaj.

Prema podacima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih u logoru Likovac su bili zatočeni i rudari sa kopa Belaćevac.

Tužilaštvo u Beogradu saopšteilo je u ponedeljak da u saradnji sa Euleksovim tužilaštvom proverava informacije o postojanju masovne grobnice u selu Piskote, kod Đakovice.

Pretpostavljalo se da se na toj lokaciji nalaze tela srpskih civila natradalih tokom 1998. i 1999. u logoru Likovac.

Sa područja Đakovice u tom periodu nestalo je 73 srpskih civila.Ostale vesti

Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020
Obijena kuća u Gračanici
Lopovi su sinoć upali u kuću Zorana Кostića u ulici Кosovke devojke u Gračanici, napravili premetačinu i odneli novac koji su uspeli da pronađu u novčaniku.
  • 21.09.2020
Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu
Osnovni sud u Gnjilanu usvojio je predlog Osnovnog tužilaštva u ovom gradu i odredio jednomesečni pritvor za 30 osumnjičenih osoba, od kojih su 12 pripadnici Kosovske policije. Oni su pre dve noći uhapšeni u akciji usmerenoj protiv krijumčarenja robe i organizovanja ilegalnog kockanja u pograničnom području u selu Karačevo.
  • 20.09.2020
Pronađen ukraden novac iz crkve u Babinom Mostu
Ukradenu torbu sa crkvenim novcem sveštenika Aleksandra Našpalića iz obijene Crkve Pokrova Presvete Bogorodice kod Babinog Mosta pronašli su danas lovci u blizini ovog sela.
  • 18.09.2020
Gnjilane: Nasilje u porodici u porastu
Broj slučajeva porodičnog nasilja u Kosovskom Pomoravlju je u porastu. Za nepunih devet meseci registrovano je više od 130 slučajeva porodičnog nasilja.
  • 18.09.2020
Uhapšene četiri osobe osumnjičene za krivično delo prostitucije
U Prištini i Kosovu Polju uhapšene su četiri osobe osumnjičene za izvršenje krivičnih dela „omogućavanje ili prisiljavanje na prostituciju“, „obezbeđivanje prostorija za prostituciju“ i „saizvršilaštvo“, navodi se u saopštenju Kosovske policije.
  • 16.09.2020