Vesti
Hronika

Zahtev za odbacivanje optužnice u slučaju Ivanović

Advokati optuženih za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića uložili su prigovore na optužnicu kojom traže da se, zbog nedostatka dokaza, ona odbaci.
Zahtev za odbacivanje optužnice u slučaju Ivanović
Sa suđenja (Foto Kim)

Branilac optuženog Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi ističe da se njegov prigovor odnosi na osporavanje krivičnih dela koja se njegovom branjeniku stavljaju na teret.

„Moj prigovor protiv optužnice specijalnog tužilaštva odnosi se na dokaze koji su deo spisa predmeta. Mnogi od tih dokaza idu u prilog mom klijentu i to pre svega u vezi ceduljice sa registarskim brojem Rošićevog automobila koja je navodno nađena kod pokojnog Olivera Ivanovića, a za koju je Ivanovićev brat rekao da nije Oliverov rukopis.

Tu su i zapisi sa bezbednosnih kamera, uzeti unazad tri meseca pre ubistva, na kojima ni na jednom snimku nema mog klijenta. To znači da tužilaštvo nije moglo da obezbedi dokaze za svoje tvrdnje da je Marko Rošić, pre ubistva, po nalozima drugih, pratio sada pokojnog Olivera Ivanovića“, rekao je Haljimi za Kosovo Onlajn.

Haljimi ponavlja da, na osnovu svega navedenog u prigovoru, treba obustaviti postupak u slučaju Marka Rošića, jer za to nema potrebnih dokaza.

„Ukoliko se bude poštovala pravda postupak protiv mog branjenika će biti obustavljen, jer na 12.500 stranica spisa predmeta i na 17 diskova sa bezbednosnih kamera nema trunke dokaza u odnosu na delo koje mu se stavlja na teret“, rekao je Haljimi.

Na optužnici koja je podignuta protiv šestoro Srba, nalazi se i kosovski policajac Nedeljko Spasojević, kome se na teret stavlja izvršenje četiri krivična dela: organizovani kriminal, pomaganje u izvršenju teškog ubistva Olivera Ivanovića, zloupotreba službenog položaja i nezakonito držanje oružja. Na pripremnom ročištu koje je održano 11. februara u Specijalnom sudu u Prištini, Spasojević je priznao delo za nezakonito držanje oružja, ali sud nije doneo odluku o kazni koja će mu biti zbog toga izrečena.

„Samim tim što se sud nije izjasnio o kazni kada smo priznali krivicu, na direktan način nam je rečeno da će doneti odluku na kraju postupka, što znači da od naših prigovora na optužnicu nema ništa. U najkraćem, sud nam je dao do znanja da mi možemo da pišemo šta hoćemo, a oni će postupak da vode pa ćemo na kraju videti kako će se sve završiti“, rekao je branilac Nedeljka Spasojevića, advokat Faruk Korenica.

On je naglasio da u spisima predmeta nema ni jednog dokaza koji ide u prilog onom što je napisano u optužnici.

„Ni jedan svedok, čak ni anonimni kojih ima pet, nisu ništa rekli u vezi krivičnih dela koja se mom branjeniku stavljaju na teret. Da apsurd bude još veći, Spasojević se tereti da je od 2011. godine postao član kriminalne grupe, a od 2013. godine je počeo da radi u Kosovsku policiju posle izvršenih mnogobrojnih provera. Na to smo se žalili, kao i na to da je uništavao dokaze na licu mesta gde je ubijen Ivanović, jer je on zapravo prvi razvukao žutu traku, obezbedio mesto ubistva i zabranio prilaz ostalim licima“, kaže Korenica.

Kao advokat sa višedecenijskim iskustvom i u oblasti tužilaštva, Korenica ističe da je optužnica „nakradna“ i da kao takva ne bi mogla da opstane.

„Optužnica je napisana na svega 41 stranicu, dok su spisi predmeta dostavljeni na 12500 stranica, što je prosto neshvatljivo. Da je bar deseti deo tog materijala korišćen, optužnica bi morala da bude na više do hiljadu stranica, što je još jedan dokaz nelogičnosti i poraza tužilaštva“, rekao je Korenica.

Zahtev za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze podneo je i advokat Dejan Vasić koji u tom postupku zastupa policajca Dragišu Markovića.

„U svom zahtevu za odbacivanje optužnice sam se fokusirao na stvarnu nadležnost suda u odnosu na mog branjenika. Takođe, kratko sam naveo elemente koje smatram da presudno utiču na nepostojanje osnovane sumnje potrebne za podizanje optužnice.

Prigovorio sam svim dokazima koje je specijalni tužilac izvodio neobaveštavajući me o istražnim radnjama, čime je na štetu mog branjenika prekršen zakon“, rekao je Vasić.

Nastavak suđenja optuženima za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića zakazano je za 16. mart u 9:30 časova u Specijalnom sudu u Prištini.

Lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u ranim jutarnjim satima ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020