Vesti
Hronika

Zadušnice, groblja zarasla u korov, razrušeni spomenici

U više mesta na KiM preostali Srbi i manji broj raseljenih obišli su, na Zadušnice, grobove pokojnika kako bi im odali poštu. Na grobljima porušeni spomenici i grobovi zarasli u korov i travu.
Zadušnice, groblja zarasla u korov, razrušeni spomenici
Groblje u Prištini (Foto Kim arhiva)

U gradskim sredinama južno od Ibra, na grobljima danas simboličan broj Srba, a u pojedinim mestima, kao u Đakovici, gotovo da ih nema.

Malobrojni Srba koji su ostali da žive u Prištini, vernici iz okolnih sela i raseljeništva izašli su na grobove svojih pokojnika na najvećem pravoslavnom groblju na KiM – Prištini.

"Zbog sveukupne situacije prinuđeni smo da u sve manjem broju dolazimo na KiM i posetimo grobove pokojnika", navodi Đurđa Drmončić.

Nebriga prema grobovima onih koji su živeli u Prištini vidljiva je na svakom mestu.

"Ogorčeni smo i pitamo se – koga su mrtvi uznemiravali? Kome su mrtvi protivurečili? Kome su mrtvi smetali? Ovako nešto nigde u svetu ne postoji osim ovde na prostoru KiM", ističe Drmončićeva.

Porodica Todorović iz Prištine koja je raseljena u selo Dobrotin došla je na grob sina.

"Nema natpisa na spomeniku i mi koji znamo gde nam je sahranjen sin nađemo grobno mesto ali oni koji hoće da ga posete ne mogu da ga nađu, sve je zaraslo u korov", objašnjava Todorovićeva.

Decenijama ista slika na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini.

Porušeni spomenici, groblje zaraslo u korov.

Otuda i poruka pravoslavnog sveštenika pošto lokalna samouprava očito odbija da očisti groblje.

"Apelujem na ljude čiji su preci ovde sahranjeni da dolaze i obalize njihova grobna mesta, očiste ih, kako bi to njihovo obeležje ostalo u Prištini i zapisano i vidljivo i u današnjem vremenu", poziva Saša Mitrović, prištinski pravoslavni paroh.

Da groblje može da bude uređeno, primer sa samog pravoslavnog groblja u Prištini.

Na njemu je više obeležja o počivanju ostataka palih francuskih vojnika tokom prvog svetskog rata.

Poslednjih meseci, taj deo groblja je uređen i ograđen.Ostale vesti

Sahrana profesora Lazića u ponedeljak u Beogradu
Profesor Živorad Lazić Điđa, koji je preminuo juče posle kraće bolesti, biće sahranjen u ponedeljak 1. juna u Beogradu.
  • 29.05.2020
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020
Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020
Preminuo profesor Điđa
Posle kraće bolesti, u bolnici u Beogradu, danas je preminuo profesor prava i potpredsednik Srpskog naciolanog foruma (SNF) Živorad Lazić Điđa (59).
  • 28.05.2020
Napadnut povratnik u Drenovcu
Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline zadobio je povrede nakon napada nekoliko albanskih čobana na njegovom imanju.
  • 27.05.2020