Vesti
Hronika

Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo

Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Prelaz Jarinje (Foto arhiva Kim)

Policija im je uz zabranu ulaska izdala papir na kojem piše da su "pretnja javnoj bezbednosti i javnom zdravlju".

U trenutku kada su vernici bili na Jarinju, sa njima se sastao Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji se vraćao sa parastosa u Starom Grackom.

"Ovakva odluka je apsolutno nedopustiva i u međuvremenu sam nazvao gospodina Lajčaka i preneo mu da je ovo čisto kršenje sporazuma o slobodi kretanja i da je ovakav teror Prištine prema našim ljudima koji žele da uđu na prostor Kosova i Metohije apsolutno neprihvatljiv", rekao je Petković.Udruženje "Dobročinstvo": Zašto se Srbima zabranjuje da posete svoje svetinje?

Direktor Udruženja "Dobročinstvo" Dragan Lukić, čija je grupa hodočasnika danas zaustavljena na Jarinju, kaže da bi oni koji podržavaju ponašanje Prištine trebalo da se zapitaju da li je to u duhu demokratije i zašto se Srbima zabranjuje da posete svoje svetinje na KiM.

Lukić je za Tanjug rekao da je postupak kosovske policije "bezočan" i da je ovo prvi put da je grupi hodačasnika tog udruženja zabranjeno da uđe na Kosovo i da nisu najavljivali svoje posete.

"Ne znam da li je tendencija da nam stave do znanja da su država i da treba da nam daju odobrenje. Uvek smo dolazili u miru, nismo provocirali niti radili bilo šta uradili što bi neko mogao da nam zameri. Nismo se upuštali u političke debate, išli smo da obilazimo svetinje i ponašali smo se kao pravoslavni Srbi", rekao je Lukić.

Dodaje da je od početka godine desetak grupa vernika i hodočasnika u organizaciji "Dobročinstva" posetilo srpske svetinje na KiM, a grupa koja je danas zaustavljena na Jarinju trebalo je, kaže, da prisustvuje liturgiji u manastiru Draganac.

Tokom tri dana boravka na KiM hodočasnici su, kaže, trebalo da posete Pećku patrijaršiju, manastir Dečane, Svete Arhangele, Gračanicu, Prizren, Gazimestan...

"Postavio bih pitanje ambasadoru SAD u Prištini, zemlje koja je uzela pravo da bude svetski zaštitnik demokratije i ljudskih prava, kako je moguće da Srbi ne mogu da odu da se mole u svojim svetinjama na KiM i da budu ’’bliski’’ sa svojim vladarima i ktitorima manastira. Ovo je jubilarna godina u kojoj se obeležava 700 godina od upokojenja kralja Milutina i mnogi imaju potrebu da budu na KiM, da se mole i osnaže u duhu i veri", naveo je Lukić.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je prethodno da je o zabrani ulaska dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet’’ obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i da mu je preneo da je to "čisto kršenje Sporazuma o slobodi kretanja".Ostale vesti

Zastrašivanje u severnom delu Mitrovice
Slučaj zastrašivanja zabeležen je u severnom delu Mitrovice, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 17.08.2022
Na Brezovici se nastavlja istraga o nelegalnoj gradnji
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Opštinskim inspektoratom, Direkcijom Nacionalnog parka „Šara“ i Kosovskom agencijom za katastre i danas nastavlja istragu o uknjiženju vikendica na području Brezovice.
  • 15.08.2022
Maskirane osobe sa psima šetale Prištinom

Maskirana lica obučena u crno juče popodne su šetala glavnom ulicom Prištine vodeći sa sobom pse. Policija je ovo okarakterisala kao remećenje javnog reda i mira i privela deset maskiranih osoba.

  • 15.08.2022
Obeležena godišnjica ubistva dečaka na Bistrici
Pomenom u crkvi Rođenja presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu. 
  • 13.08.2022
Godišnjica zločina u Goraždevcu. Petković: Tuga i bol za ubijenom decom
Prošlo je devetnaest godina od terorističkog napada u Goraždevcu u kome je, iz automatskog oružja, ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece koja su se kupala na reci. "Deca su simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Кosovu i Metohiji", poručuje Petar Petković.
  • 13.08.2022
Na Cetinju ubijeno 11 osoba, među njima i dvoje dece, napadača ubio sugrađanin
Na Cetinju u petak iz vatrenog oružja ubijeno 11 osoba, zajedno sa ubicom, kojeg je usmrtio sugrađanin, kazala je dežurna tužiteljka Andrijana Nastić nakon okončanog uviđaja. Rekla je i da je od 11 stradalih lica - dvoje dece.
  • 12.08.2022