Vesti
Hronika

Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo

Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Prelaz Jarinje (Foto arhiva Kim)

Policija im je uz zabranu ulaska izdala papir na kojem piše da su "pretnja javnoj bezbednosti i javnom zdravlju".

U trenutku kada su vernici bili na Jarinju, sa njima se sastao Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji se vraćao sa parastosa u Starom Grackom.

"Ovakva odluka je apsolutno nedopustiva i u međuvremenu sam nazvao gospodina Lajčaka i preneo mu da je ovo čisto kršenje sporazuma o slobodi kretanja i da je ovakav teror Prištine prema našim ljudima koji žele da uđu na prostor Kosova i Metohije apsolutno neprihvatljiv", rekao je Petković.Udruženje "Dobročinstvo": Zašto se Srbima zabranjuje da posete svoje svetinje?

Direktor Udruženja "Dobročinstvo" Dragan Lukić, čija je grupa hodočasnika danas zaustavljena na Jarinju, kaže da bi oni koji podržavaju ponašanje Prištine trebalo da se zapitaju da li je to u duhu demokratije i zašto se Srbima zabranjuje da posete svoje svetinje na KiM.

Lukić je za Tanjug rekao da je postupak kosovske policije "bezočan" i da je ovo prvi put da je grupi hodačasnika tog udruženja zabranjeno da uđe na Kosovo i da nisu najavljivali svoje posete.

"Ne znam da li je tendencija da nam stave do znanja da su država i da treba da nam daju odobrenje. Uvek smo dolazili u miru, nismo provocirali niti radili bilo šta uradili što bi neko mogao da nam zameri. Nismo se upuštali u političke debate, išli smo da obilazimo svetinje i ponašali smo se kao pravoslavni Srbi", rekao je Lukić.

Dodaje da je od početka godine desetak grupa vernika i hodočasnika u organizaciji "Dobročinstva" posetilo srpske svetinje na KiM, a grupa koja je danas zaustavljena na Jarinju trebalo je, kaže, da prisustvuje liturgiji u manastiru Draganac.

Tokom tri dana boravka na KiM hodočasnici su, kaže, trebalo da posete Pećku patrijaršiju, manastir Dečane, Svete Arhangele, Gračanicu, Prizren, Gazimestan...

"Postavio bih pitanje ambasadoru SAD u Prištini, zemlje koja je uzela pravo da bude svetski zaštitnik demokratije i ljudskih prava, kako je moguće da Srbi ne mogu da odu da se mole u svojim svetinjama na KiM i da budu ’’bliski’’ sa svojim vladarima i ktitorima manastira. Ovo je jubilarna godina u kojoj se obeležava 700 godina od upokojenja kralja Milutina i mnogi imaju potrebu da budu na KiM, da se mole i osnaže u duhu i veri", naveo je Lukić.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je prethodno da je o zabrani ulaska dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet’’ obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i da mu je preneo da je to "čisto kršenje Sporazuma o slobodi kretanja".Ostale vesti

Policija na Brnjaku bacila suzavac na okupljene građane
Kosovske policijske snage bacile su suzavac na okupljene građane kod prelaza Brnjak. 
  • 20.09.2021
U Leposaviću se okupljaju građani, na Jarinju specijalci
Na putu između Zvečana i Leposavića, kod Balabana, raspoređeno je više oklopnih vozila specijalne jedinice Policije Kosova koja, kako saznajemo, jutros nisu zaustavljava vozila sa srpskim registarskim oznakama. Međutim, u Leposaviću su počela okupljanja građana a parkirano je i više kamiona srpskih privrednika.
  • 20.09.2021
Preminula Marina Tucaković
Marina Tucaković, najpoznatiji srpski tekstopisac, preminula je posle duže borbe sa teškom bolešću. Tokom karijere napisala je stotine pesama i sarađivala sa najvećim imenima pop i folk scene.
  • 20.09.2021
Specijalne jedinice Rosu raspoređene na Jarinju i Brnjaku

Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su jutros na dva administrativna prelaza – Jarinju i Brnjaku, javlja RTS.

  • 20.09.2021
Upokojio se iguman manastira Duboki Potok, otac Romilo
Iguman manastira Duboki Potok, arhimandrit Romilo preminuo je danas, objavila je Eparhija raško prizrenska.
  • 19.09.2021
Todosijevićeva odbrana podnela zahtev za zaštitu zakonitosti
Odbrana Ivana Todosijevića podnela je Vrhovnom sudu Kosova zahtev za zaštitu zakonitosti, a protiv odluke kojom je on osuđen na dve godine zatvora zbog izjava koje je dao u vezi sa događajima u Račku.
  • 18.09.2021