Vesti
Hronika

"Za pokušaj ubistva kazna tri godine i osam meseci zatvora"

M.T koji je je krajem maja ove godine u Gornjoj Gušterici pokušao da ubije svoju suprugu Katarinu osuđen je na tri godine i osam meseci zatvora.  Žrtva nasilja Katarina Mitić kaže u izjavi za RTV Kim da nije zadovoljna presudom i najavljuje žalbu.
Ilustracija (Foto Istock)

M.T je 24. maja teško povredio svoju suprugu nanevši joj 33 uboda nožem,  a lakše povrede je naneo i njihovom jedanaestomesečnom sinu.

“Presuda nije realna, zato što su u pitanju tri godine i osam meseci. Pokušaj ubistva se više kažnjava, nego samo ubistvo. Na prvom ročištu mene niko ništa nije pitao, mislim da je u pitanju neka veza i da je sve potplaćeno. Narednih dana uložiću žalbu, ali mislim da nema ništa od toga“ , kazala je Mitićeva.

Minimalana kazana za pokušaj ubistva je 5 do 10 godina zatvora, međutim po rečima Mitićeve, nasilniku je kazna smanjena zato što je “pokušaj ubistva njegov prvi zločin, te da se zbog toga kaje“.

Dodaje da je pravosudni sistem na Kosovu zakazao, te da je zabrinuta za svoju bezbednost.

“Strahujem za svoju bezbednost, jer on naravno neće da odsluži celu kaznu, pretpostavljam da će se uzeti obzir i dobro vladanje, tako da će on za godinu ipo dana ili dve izaći iz zatvora. To je malo da on zaboravi ono što je započeo“, objašnjava Mitićeva.

Ružica Simić iz NVO “Žensko pravo“ koja je upoznata sa slučajem pokušaja ubistva Katarine Mitić kaže da je zgrožena ovakvom presudom, te da je očekivala da će počinilac biti osuđen na bar sedam godina zatvora.

“Mogu da kažem da se kao predstavnica ženskog prava jako protivim takvoj kaznenoj politici. Imala sam priliku i da pročitam presudu gde sudija uzima kao olakšavajuću okolnost to što je on priznao delo, to što se duboko pokajao i što je obećao da takva dela više neće činiti. Nemam šta zaista da kažem, nego da sam zgrožena presudom, da neko ima toleranciju na takav čin i da neko smatra da su olakšavajuće okolnosti priznanje i kajanje čoveka“, kazala je Simićeva za RTV Kim.

Simićeva apeluje na sve žene da na prvi šamar i na prvu izolaciju reaguju i da ne dozvole da ih nasilje dovede do borbe za  život.Ostale vesti

Osnovni sud potvrdio optužnicu protiv bivše ministarke Durate Hodže
Osnovni sud u Prištini potvrdio je optužnicu za korupciju protiv bivše ministarke za evropske integracije Durate Hodža, bivšeg sekretara Kuštrima Cukaja, te Fitima Mustafe, Nuhija Osmanija i Demuša Šaše.
  • 27.10.2021
Krali cigarete iz carinskog magacina
Dva službenika obezbeđenja carinskog terminala Merdare u Podujevu su uhapšena zbog krađe.
  • 27.10.2021
Potraga za Boškom i dalje traje
Kosovska policija (KP) i dalje traga za nestalim Boškom Mladenovićem iz Straže, ali konkretnih rezultata nema, kazao je za RTV Kim portparol KP za region Gnjilana Ismet Hašani.
  • 26.10.2021
Bela Zemlja: Ponudio službeniku 10 evra za ulazak na Kosovo bez dokaza o vakcinaciji
Kosovska policija privela je jutros na prelazu Bela Zemlja državljanina Srbije, zbog toga što je službeniku ponudio mito jer njegov saputnik nije imao odgovarajuću „kovid dokumentaciju“ koja je potrebna za ulazak na Kosovo.
  • 25.10.2021
Istraga mogućeg curenja informacija o nedavnoj akciji policije na severu
Inspektorat kosovske policije pokrenuo je istragu o mogućem curenju informacija o akciji policije 13. oktobra kada je u Severnoj Mitrovici i Zvečanu došlo do sukoba lokalnog stanovništva i naoružanih policajaca, u kojem je više ljudi povređeno, a Srećko Sofronijević pogođen metkom u leđa.
  • 25.10.2021
KP: Oduzeto preko 10 kg marihuane, osumnjičeni u bekstvu
Preko 10 kilograma marihuane Kosovska policija oduzela je u jučerašnjoj akciji u selu Selogražde, u Suvoj Reci, saopšteno je danas iz KP-a. 
  • 24.10.2021